Noutăți

Lumina vizibilă emisă de o gaură neagră, observată pentru prima dată cu ajutorul telescoapelor simple

Astronomii au avut ocazia de a observa, pentru prima dată în istorie, lumina emisa de o gaură neagră în timpul unei erupții de energie. Descoperirea a fost făcută în urma observațiilor găurii negre denumite V404 Cygni, de către astronomii de la Universitatea din Kyoto.

Acum știm că putem face observații bazate pe raze optice, găurile negre pot fi studiate și fără telescoape cu raze X sau gamma”, a explicat autorul principal al cercetării, Mariko Kimura, pentru raportul publicat în prestigioasa revistă Nature.

lumina

Conform datelor publicate, la data de 15 iunie 2015, C404 Cygni a revenit activă, emițând din nou energie, după o pauză de 26 de ani. Până acum astronomii observau aceste evenimente în alte lungimi de undă, ca razele X sau razele gamma. Însă de această dată, ei au putut observa cu ajutorul telescoapelor flash-urile de lumină provenind din gaura neagră, timp de aproape 2 săptămâni. Uimitor este faptul că printre telescoapele utilizate, unele aveau obiectivele mai mici de 20 cm, utilizate și de astronomii amatori.

Potrivit cercetărilor anterioare, găurile negre se formează în momentul în care o stea intră în colaps, nemaiputând să susțină toate reacțiile ce au loc în interiorul ei. Ea explodează provocând o explozie de proporții numită supernovă. Dar miezul stelei rămâne compact iar colapsul continuă. Particulele miezului se zdrobesc una de alta din cauza propriei gravitații până când tot ce rămâne este o gaură neagră.

sursa: iflscience.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Lumina vizibilă emisă de o gaură neagră, observată pentru prima dată cu ajutorul telescoapelor simple

  1. Seriooos, pai parca nimic nu poate scapa de pe o gaura neagra, nici macar lumina.

  2. Bla, bla.
    De fapt ce se vede ilustreaza incredibil de bine teoria Punctului Zero. Vedeti pe you tube Dr. Ilija Lakicevic – cercetator american de origine sarba.

  3. Gaura neagra are un camp gravitational cu o forta de gravitatie enorma. Guara neagra nu emite lumina ci din conta, “inghite” inclusiv si lumina. Chiar din imagine se vede clar ca lumina “curge’spre gaura neagra se vad zone turbuionare in care razele de lumin sunt mai dense si mai concentrate. O sursa de lumin emite un fascicol de lumina divirgent, fara zone de covergenta a luminii

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii