Iată cât de sus am putea sări, la propriu, pe alte planete din Sistemul Solar, datorită gravitației slabe. Pe ce planetă am fi aproape Supermani?
Opriți-vă pentru o clipă din ceea ce faceți și… săriți. Cât de mare a fost saltul dvs în aer? Și cât timp a durat? Pe Pământ, un salt bun poate ajunge la o jumătate de metru, iar durata sa este de o secundă. Însă dacă am putea călători pe alte planete și să refacem experimentul? Cu aceeași forță în altă parte în Sistemul Solar lucrurile ar sta puțin diferit. Cei de la cosmos-book au realizat o aplicație care ne arată cât de sus am putea ajunge printr-o simplă săritură dacă ne-am afla pe Marte, Lună, Pluto și alte corpuri cerești din apropierea noastră. În realizarea acestor animații, astronomii Stuart Lowe si Chris North, au luat în calcul efectele câmpurilor gravitaționale întâlnite pe aceste planete, precum și alți factori secundari.
Luna are o gravitație de doar 17% din cea a Pământului. Dacă am avea ocazia să sărim pe satelitul nostru natural ne-am putea înălța la 3 metri, iar săritura ar dura 4 secunde.
Pe Marte o săritură nu ne-ar duce foarte sus, am ajunge la 1 metru iar durata saltului ar fi de 2 secunde.
Gravitația de pe Pluto este de doar 6% din cea a Pământului. O săritură aici ne-ar duce la o înălțime de 7.6 metri și ar dura 10 secunde.
În schimb,o săritură pe satelitul lui Saturn, Enceladus, ar fi o adevărată provocare. Ineditul nostru experiment ar dura un minut întreg, timp în care am ajunge la 42.6 metri.
sursa:cosmos-book.github.io/
sursa: .sciencealert.com/
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu