Noutăți

Biserică închisă de Alexandru Ioan Cuza, azi monument istoric

  •  
  •  
  •  

Părintele Nicolae Steinhardt spunea despre un anume loc al Bucureștiului, ferit de agitația oamenilor, că “nu poate să nu atragă prin grația, micimea și liniștea lui tupilată”. Se referea la Schitul Darvari, ctitorit în anul 1834 de către Mihail Darvari și sotia sa Elena. Aceștia cumpărasera un teren de la familia Băbeanu, și ei la rândul lor ctitori de biserică (Biserica Icoana). Inițial pe terenul cumpărat de soții Darvari a fost ridicată o mică biserică din lemn fără turlă, cu hramul Învierii Sfântului Lazăr, al Sfinților Împărați Constantin și Elena și al Sfinților Voievozi Mihail  și Gavriil. Ctitorii au scris pe pisania de la intrare:  „cu cheltuiala dumnealui caminarului Mihalache Darvari, în zilele Măriei Sale Domnului Alexandru Ghica-Voievod, în 1834 August 10”.

După ridicarea bisericii, s-a construit și un gard care să înconjoarea curtea ce avea chilii unde locuiau preoții ce slujeau lăcașul sfânt și cele 12 măicuțe venite de la mănăstirile Pasărea și Ciorogârla pentru a avea grijă de aceste locuri. Pe lângă treburile gospodărești, măicuțele cântau și la slujbe. Astfel se forma aici prima obște monahală, stareță fiind Maica Sofia, fiica unui boier din Câmpulung.

În 1864, domnitorul Alexandru Ioan-Cuza a dat Legea secularizării, în urma căreia multe mănăstiri au fost închise. Astfel s-a închis și biserica Darvari iar măicuțele s-au întors la mănăstirile de unde veniseră. Elena Darvari transformă biserica în schit de călugări în anul 1868, ajutându-i pe aceștia cu 60 de galbeni pe an. Timpul trece însă peste schitul din mijlocul Bucureștilor, se deteriorează și este reparat în 1895, an în care s-a construit și o turlă.

darvari--bisÎntre anii 1933 – 1934, nepotul ctitorilor înlocuiește total schitul și construiește biserica și chiliile pe care le putem admira și azi. Noua construcție din cărămida, îmbină stilul oltenesc cu cel muntenesc. Biserica a fost pictată în frescă de Iosif Keber, în stil neo-bizantin. Schitul a devenit dupa 1959 biserică de mir.

“În 1959 schitul a fost închis de către autoritățile comuniste iar cei 13 călugări viețuitori aici și starețul lor, au fost mutați la mănăstirea Cernica. Schitul a fost redeschis abia în 1996, de Patriarhul Teoctist Arăpașu.” (CrestinOrtodox.ro)

În iulie 1992, Schitul Darvari a fost declarat monument istoric și este din nou locuit de călugări. Poate fi vizitat și admirat pe Strada Schitul Darvari nr. 3, sector 2.

242

schitul darvari.8foto anastasiaanestis.blogspot.com

Mădălina Corina Diaconu

Surse: schituldarvari.ro, crestinortodox.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii