Noutăți

Liderii Iranului conduc țara cu… spiritism și clarvăzători

  •  
  •  
  •  

La peste un deceniu după ce fostul președinte iranian Mahmud Ahmadinejad nega vehement că asociații săi sunt înconjurați de vrăjitori și invocă supranaturalul, practicanții de spiritism și clarvăzătorii s-au întors în preajma puterii centrale de la Teheran, notează Radio Free Europe.

Un membru al consiliului care îl sfătuiește pe liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, afirmă că politicieni iranieni de rang înalt se consultă regulat cu persoane care invocă spirite.

Potrivit lui Ahmad Tavakoli, care a acordat un interviu pentru site-ul de știri Alef.ir, „ghicitorii, prezicătorii, și practicanții de spiritism sunt la originea unor decizii misterioase, ineficiente și corupte ale anumitor oficialități și demnitari”.

Mai mult, Ayatollahul Kazem Seddiqi afirma, la un moment dat, într-un interviu televizat, că un cleric decedat „deschisese ochii și zîmbise” în timp ce corpul său fără viață era pregătit pentru înmormântare.

Pus în fața sarcasmului opiniei publice, prelatul a nuanțat mult declarația ulterior.

Potrivit mitologiei iraniene, spiritele numite „genii” trăiesc într-o lume paralelă și au puteri extraordinare, inclusiv pe cea de a lua diferite forme.

Tavakoli afirmă că unii dintre înalții demnitari care se ocupă cu „sfatul de taină” cu spiritele se află sub investigația grupului Justice and Transparency Watch, pe care îl conduce.

Acuzațiile că politicienii iranieni sunt înconjurați de tot felul de ghicitori și clarvăzători care îi „susțin” în luarea marilor decizii ale statului durează de ceva vreme, actualul lider suprem, care supervizează și aprobă toate hotărârile importante, susținând, în cadrul unui discurs, că „o creatură supranaturală lucrează cu inamicii Iranului:„Dușmanii sunt și ființe umane, și spirite malefice, care se ajută reciproc împotriva noastră”, spunea Khomeini, care ulterior a negat că ar fi afirmat așa ceva.

Dezvăluirile lui Tavakoli dau apă la moară celor care susțin că țara este condusă de un grup de preoți depășiți, anacronici și care nu au o meserie adevărată sau o pregătire potrivită pentru a deține cele mai înalte funcții în stat.

Absolvenții de universități prestigioase lipsesc din luarea deciziilor majore și din afacerile statului, puterea fiind în mâinile unor oameni cu gândire… magică. Aceste practici pseudoștiințifice au urmări nefaste, pe care le plătește poporul”, consideră legiuitorul Dariush Ghanbari, citat de Radio Free Europe.

Roxana Istudor

 

 

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii