Noutăți

Lângă aeroportul „Nikola Tesla” din Belgrad se află un muzeu unic în lume, ce îți prezintă un captivant istoric al aviației

  •  
  •  
  •  

Situat în preajma aeroportului „Nikola Tesla”, Muzeul Aviației din Belgrad este o construcție cu o arhitectură pe care nu poți să n-o remarci. Dacă exteriorul îți atrage atenția imediat, interiorul îți captează interesul pentru ore întregi; chiar dacă nu ești pasionat de aviație când intri, ai toate șansele să fii unul, atunci când ieși de acolo!

f

Futurista clădire a fost proiectată în 1989 de către un arhitect din Bosnia. Vizitarea interiorului te poartă printr-o captivantă istorie a aviației sârbe și internaționale. Colecția de aparate de zbor pornește de la început de secol XX și ajunge până la realizări moderne ale industriei aviatice.

i

De mare interes este un avion Messerschmitt Bf 109, un Supermarine Spitfire Mk V și Ilyushin Il-2 Sturmovik, în calitate de avioane emblematice în Al Doilea Război Mondial. Este singurul muzeu din lume în care trei avioane, unul german, altul britanic și cel de-al treilea rusesc stau alături, purtând însemnele iugoslave. Nu departe se află și un avion foarte rar, Hawker Hurricane.

a

Nimeni n-ar putea face abstracție de aparatele de zbor americane, prezente în Muzeul Aviației din Belgrad. Sau de ce a mai rămas din ele. Se află acolo părți componente ale unui avion „stealth” F-117 Nighthawk, precum și ale unui F-16 Fighting Falcon, ambele doborâte de către antiaeriana sârbă în războiul din 1999.

d

Unele avioane n-au putut fi „primite” în muzeu, din cauza dimensiunilor. Bătrânele păsări cu cioc de fier stau, liniștite, în umbra construcției cu aspect de navă extraterestră. Prin combinația inspirată dintre nou și vechi, atmosfera Muzeului Aviației din Belgrad are un puternic impact asupra oaspetelui.

Mulți dintre oaspeți îi trec pragul imediat ce au intrat în Serbia sau cu puțină vreme înainte de a părăsi țara, dat fiind amplasamentul muzeului, chiar lângă aeroportul ce poartă numele marelui savant vorbitor de… istroromână.

b

e

g

h

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.atlasobscura.com, www.aeronauticalmuseum.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii