Noutăți

Lana Dumitru și creațiile vestimentare cu care a cucerit mapamondul!

Lana Dumitru este o foarte tânară creatoare de modă din România. Are doar 26 de ani și toți o cunosc sub numele de… Lana Bălana! Locuiește în Anglia, unde studiază în prezent pentru un doctorat în Arte și Modă pe care îl pregătește în cadrul Universității Naționale de Arte din București, dar este stagiară la Londra, prin intermediul programului ,,The Digital Print Designer Programme”, la celebra Mary Katrantzou, designerul de origine greacă din Marea Britanie, cea care a revoluționat imprimeurile digitale în moda actuală.

10632773_10204081302487286_4231833995982364206_nLana Dumitru, foto Ion Paciu

Lana s-a lansat acum 4 ani cu colecția ,,Romanian Apparel” creată înainte de plecarea sa la o bursă de studii la Roma. Căutând ceva care să vorbească despre identitatea ei geografică, Lana a propus la vremea respectivă o serie de rochii imprimate cu timbre românești, cu planta populară ,,Rodul Pământului”, cu modele de covoare tradiționale și cu imaginea Coloanei Infinitului, a lui Constantin Brâncuși.

8-romanian-apparel-lana-horz

Prima sa creație care a făcut-o cunoscută și a fost ulterior inclusă pe celebrul site TrendHunter.com, a fost o rochie cu o linie simplă, dar imprimată pe față și pe spate cu… detaliile paginii sale de Facebook!

Piesele ei vestimentare sunt mai degrabă menite să fie expuse într-un muzeu! Însa Lana reușește să le creeze în așa fel încât să arate bine pe oricine le-ar purta, chiar dacă formele și modelele folosite pentru imprimeuri sunt practic adevărate opere de artă! ,,Nu am un target anume, dar știu cu certitudine că persoanele care-mi poartă creațiile sunt inteligente și pline de umor”, a declarat Lana pentru revista Forbes.

lana-5foto: Bogdan Brasoveanu

După succesul primei colecții de moda “Merry Cemetery”, cu modele inspirate din picturile din Cimitirul Vesel de la Săpânța, Lana revine anul acesta cu o nouă colecție, încă un omagiu artistic adus monumentului de artă naivă – cimitirul maramureșean. Colecția de anul acesta poartă titlul de “Pink Cemetery”.

“Lana a preluat motivele graficii din Săpânța, le-a reinterpretat și remixat conform propriului temperament artistic, aducându-le mai aproape de sensibilitățile contemporane, ceea ce a dus la această colecție jucăușă de haine printate digital.” (designist)

pantofi-pink-cemeteryfoto: Bogdan Brasoveanu

“Pink Cemetery este una dintre cele mai elaborate și complexe colecții la care am lucrat, începând de la grafică până la elementele vestimentare, care sunt la fel de variate ca și lumea ce compune universul picturilor din Cimitirul Vesel: bustiere, rochii, fuste, salopete, hanorace și, în premieră absolută pentru mine, încălțări din piele, printate digital. Totul este decorat ludic cu ciucuri, în dulcele stil maramureșean”, povestește Lana Dumitru.

10408020_860233024045651_5636448976573978149_nArtista foloseşte culori puternice care atrag atenţia tuturor. „Lucrez doar cu matrice albe pe care le printez digital. Toate imprimeurile sunt făcute de mine. Lucrez foarte colorat pentru că mă fascinează combinaţia de culori şi bănuiesc că este o latură a personalităţii mele, deşi 90% dintre hainele mele sunt negre“, a declarat Lana pentru ziarul adevărul.

Creațiile ei au fost prezentate la London Fashion Week 2014 / International Fashion Showcase, Muzeul de Design Holon, Muzeul de Artă Kalmar și Centrul Malmö din Suedia, precum și la Muzeul Național al Satului din București, institute culturale, galerii de artă, festivale naționale și internaționale de design de modă.

627x0Jacheta Puma FOTO www.lanadumitru.com

Lana a obținut și o pozitie bună în clasamentul concursului Puma desfășurat pe platforma IQAds, clasându-se pe locul doi. Modelul propus de ea pentru o jachetă sport a dat naștere unei reacții în lanț în rândurile publicului tânăr, astfel încât Puma a luat decizia de a produce jacheta în ediție limitată. Jacheta cu model etno-folcloric, denumită ,,T7 Etno Shake” s-a vândut în intregime!

11693973_874907712578182_8418518236216467894_n
În 2014 revista Forbes a inclus-o în lista „30 sub 30” iar luna aceasta, aceeași revistă i-a acordat premiul pentru cel mai bun designer tânăr al anului: Best Young Designer 2015 Award.

Reportaj de Mădălina Corina Diaconu

Surse: forbes, designist, adevarul, facebook, puma


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii