Noutăți

Un LAC uriaș cu APĂ lichidă a fost descoperit sub suprafața planetei Marte!

  •  
  •  
  •  

Cea mai recentă descoperire realizată cu ajutorul unui instrument radar de pe sonda Mars Express indica prezența apei lichide subterane la Polul Sud al planetei Marte. Potrivit cercetătorilor de la ESA, datele colectate se potrivesc cu cele observate în cazul studierii apei subterane de pe Pământ. Se pare că nicio altă ipoteză luată în considerare de oamenii de știință nu este la fel de plauzibilă ca cea potrivit căreia sonda a detectat apă în stare lichidă în subteranul planetei. Potrivit informațiilor publicate acum câteva ore pe site-ul Agenției Spațiale Europene și în revista Science, măsurătorile efectuate cu ajutorul sondei spațiale ar trebui să fie însoțite și de alte cercetări, însă până în prezent nu au niciun dubiu cu privire la această descoperire.

Un lac subglacial pe Marte este de mult timp luat în discuție, însă de abia acum avem primele indicii cu privire la existența sa. Ce este și mai fascinant, potrivit cercetătorilor care au realizat descoperirea, este faptul că viața este prezentă în lacurile subglaciale ale Terrei, iar un lac marțian subglacial ar putea de asemenea să conțină urme ale prezenței vieții.

“Avem dovezi care atestă faptul că viață microbiană substanțială există în apele subterane de pe Pământ și chiar și microbi care pot supraviețui în aceste condiții vitrege. Dacă se confirmă existența acestor lacuri și pe Marte, această descoperire ar trebui să ne facă și mai mult să credem în posibilitatea descoperirii în viitor a prezenței vieții pe Marte”, a declarat astrobiologul Brendan Burns de la Universitatea din New South Wales, care nu a fost implicat în această cercetare.

Este însă important să ne păstrăm calmul pe acest subiect. Este foarte posibil ca concentrația absolută de sare necesară pentru a menține apa lichidă să fie foarte mare în aceste lacuri și nicio formă de viață, fie ea și microbiană, să nu poată supraviețui în aceste condiții. De asemenea, nu avem absolut nici un mijloc de prelevare a probelor de apă în acest moment și nici în viitorul apropiat.

“Aceasta este o descoperire uimitoare de pe Marte. Știm că apa este acum prezentă și sub formă lichidă pe vecinul nostru, și așa cum există lacuri subterane pe Pământ, acum le avem și pe Marte. În fiecare lună se fac noi descoperiri care ne apropie de răspunsul la întrebarea fundamentală – viața există undeva dincolo de Pământ?”, a declarat astrofizicianul Brad Tucker de la Universitatea Nationala din Australia, care nu a fost implicat in cercetare.

sursa: https://www.sciencealert.com/vast-liquid-water-reservoir-found-on-mars-radar-planum-australe-subglacial-lake

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii