Noutăți

Îți îngheață sângele în vene! Înfricoșătorul monolit El Capitan a fost escaladat fără coardă de alpinism. Cine este protagonistul aventurii?

Alex Honnold este un alpinist în vârstă de 31 de ani din California de nord. De curând, Alex a devenit primul om din lume care a escaladat peretele vertical granit El Capitan din Parcul Național Yosemite (SUA) fără coardă și alte echipamente de siguranță.

La finalul săptămânii trecute (la data de 4 iunie), Hannold a ajuns în vârful lui El Capitan în doar 3 ore și 56 de minute. Pe parcursul înfricoșătoarei ascensiuni, nu s-a folosit decât de o pungă plină cu pudră de talc, pentru a-și îmbunătăți priza mânilor, pe granitul alunecos.

a

Pentru a-și pregăti ascensiunea, tânărul a escaladat de mai multe ori peretele vertical folosindu-se de coardă, spre a cunoaște traseul și a efectua marcaje cu cretă (referitoare la cele mai bune prize), pentru ca ascensiunea liberă, fără coardă, să îi fie mai ușoară. Chiar și așa, acțiunea tânărului a fost excepțională, după cum a fost și curajul său.

Alex este considerat, în prezent, unul dintre cei mai buni alpiniști din lume. Ajuns la baza stâncii El Capitan, temerarul cățărător și-a pus încălțămintea de alpinism, și-a ațintit privirea spre vârf și a început anevoiosul și primejdiosul urcuș, examinând cu mare atenție marcajele pe care le efectuase anterior. Nu-și permitea absolut nicio greșeală, pentru că nu exista o a doua șansă!

Curajosul alpinist a afirmat că, în cursul unei asemenea ascensiuni, știa că se află în pericol, dar dacă s-ar fi lăsat dominat de către teamă, acest lucru nu l-ar fi ajutat în niciun fel. Susține că frica îl împiedică în realizarea performanței, așa că a lăsat-o deoparte… Sună destul de simplu. Sau poate că este simplu doar pentru rarii indivizi care posedă sânge rece și se situează la nivelul de cutezanță al lui Alex!

d

12

National Geographic a precizat că Alex a intrat în atenția oamenilor de știință, care vor să afle cum de reușește să își gestioneze temerile ce i-ar paraliza de îndată pe alți indivizi și care ar mai vrea să știe și dacă creierul său resimte sentimentul de teamă într-o manieră asemănătoare celorlalți oameni.

Prin cucerirea în ascensiune liberă, fără coardă, a lui El Capitan, Alex Honnold a realizat un obiectiv pe care și-l propusese încă din 2009. A studiat monolitul de ani de zile și deși i s-a spus, în repetate rânduri, că escaladarea sa fără coardă nu-i un lucru cu putință, n-a crezut, nicicând, în așa zisa imposibilitate a realizării acestui lucru. Dimpotrivă, a dovedit, tuturor, că se poate!

El Capitan este o formațiune verticală de stâncă din Parcul Național Yosemite. Giganticul monolit de granit are 900 de metri de la bază până la vârf, de-a lungul celei mai înalte fețe, iar escaladarea sa, bineînțeles cu ajutorul echipamentului corespunzător, este una dintre marile provocări pentru numeroși alpiniști de pe mapamond.

3

b

c

Surse: www.odditycentral.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii