Noutăți

Îți îngheață sângele în vene! Înfricoșătorul monolit El Capitan a fost escaladat fără coardă de alpinism. Cine este protagonistul aventurii?

  •  
  •  
  •  

Alex Honnold este un alpinist în vârstă de 31 de ani din California de nord. De curând, Alex a devenit primul om din lume care a escaladat peretele vertical granit El Capitan din Parcul Național Yosemite (SUA) fără coardă și alte echipamente de siguranță.

La finalul săptămânii trecute (la data de 4 iunie), Hannold a ajuns în vârful lui El Capitan în doar 3 ore și 56 de minute. Pe parcursul înfricoșătoarei ascensiuni, nu s-a folosit decât de o pungă plină cu pudră de talc, pentru a-și îmbunătăți priza mânilor, pe granitul alunecos.

a

Pentru a-și pregăti ascensiunea, tânărul a escaladat de mai multe ori peretele vertical folosindu-se de coardă, spre a cunoaște traseul și a efectua marcaje cu cretă (referitoare la cele mai bune prize), pentru ca ascensiunea liberă, fără coardă, să îi fie mai ușoară. Chiar și așa, acțiunea tânărului a fost excepțională, după cum a fost și curajul său.

Alex este considerat, în prezent, unul dintre cei mai buni alpiniști din lume. Ajuns la baza stâncii El Capitan, temerarul cățărător și-a pus încălțămintea de alpinism, și-a ațintit privirea spre vârf și a început anevoiosul și primejdiosul urcuș, examinând cu mare atenție marcajele pe care le efectuase anterior. Nu-și permitea absolut nicio greșeală, pentru că nu exista o a doua șansă!

Curajosul alpinist a afirmat că, în cursul unei asemenea ascensiuni, știa că se află în pericol, dar dacă s-ar fi lăsat dominat de către teamă, acest lucru nu l-ar fi ajutat în niciun fel. Susține că frica îl împiedică în realizarea performanței, așa că a lăsat-o deoparte… Sună destul de simplu. Sau poate că este simplu doar pentru rarii indivizi care posedă sânge rece și se situează la nivelul de cutezanță al lui Alex!

d

12

National Geographic a precizat că Alex a intrat în atenția oamenilor de știință, care vor să afle cum de reușește să își gestioneze temerile ce i-ar paraliza de îndată pe alți indivizi și care ar mai vrea să știe și dacă creierul său resimte sentimentul de teamă într-o manieră asemănătoare celorlalți oameni.

Prin cucerirea în ascensiune liberă, fără coardă, a lui El Capitan, Alex Honnold a realizat un obiectiv pe care și-l propusese încă din 2009. A studiat monolitul de ani de zile și deși i s-a spus, în repetate rânduri, că escaladarea sa fără coardă nu-i un lucru cu putință, n-a crezut, nicicând, în așa zisa imposibilitate a realizării acestui lucru. Dimpotrivă, a dovedit, tuturor, că se poate!

El Capitan este o formațiune verticală de stâncă din Parcul Național Yosemite. Giganticul monolit de granit are 900 de metri de la bază până la vârf, de-a lungul celei mai înalte fețe, iar escaladarea sa, bineînțeles cu ajutorul echipamentului corespunzător, este una dintre marile provocări pentru numeroși alpiniști de pe mapamond.

3

b

c

Surse: www.odditycentral.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii