Noutăți

Invenție revoluționară: Panouri solare transparente care pot înlocui în viitor sticla obișnuită

  •  
  •  
  •  

O echipă de cercetare de la Universitatea din Michigan, SUA, a creat un panou solar 100% transparent. Acestea ar putea fi folosite pentru construirea clădirilor de sticlă și totodată pentru generarea energiei solare necesare încălzirii acestor construcții.

Prin natura lor, materialele transparente trebuie să permită trecerea luminii. De aceea, se credea că panourile fotovoltaice transparente sunt imposibil de realizat, pentru că acestea generează energie prin transformarea fotonilor absorbiți în electroni, iar în cazul unora transparente, fotonii ar trece complet prin material, fără a fi absorbiți.

Însă cei de la Universitatea din Michigan au creat un solar luminescent transparent, care folosește săruri organice pentru a absorbi lumina pe lungimile de undă din spectrul infraroșu și ultraviolet, invizibile ochiului uman. Rata de absorbție și transformare a luminii în energie a acestor panouri ar fi de 5%, însă specialiștii dau asigurări că dacă astfel de panouri ar înlocui în totalitate sticla montată pe clădirile de birouri, acestea ar putea asigura în întregime necesitățile de căldură și energie electrică pentru acel spațiu.

 

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: techinsider.io

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii