Noutăți

Inedit! Pușca de asalt cu fascicul laser – o armă demnă de Războiul Stelelor, concepută și produsă în China. Poate produce arsuri și leziuni ale organelor inter sau incendierea materialelor inflamabile la o distanță de 1.000 de metri

  •  
  •  
  •  

Armele individuale cu laser care pot fi folosite contra unor ținte aflate la sute de metri distanță nu mai aparțin exclusiv domeniului filmografiei science fiction. Chinezii au conceput și produs „varianta laser” a celebrei puști de asalt AK-47.

Așa cum precizează cei de le South China Morning Post, în China a fost dezvoltată o nouă și performantă armă laser, de uz individual. Pușca de asalt cu laser ZKZM-500 poate fi folosită contra unor ținte aflate la o distanță de până la 1000 de metri. Produce un fascicul laser care nu poate fi văzut cu ochiul liber, dar care poate străbate cu ușurință suprafețele vitrate (geamurile), fără ca inamicul să își dea seama că este atacat. Dispozitivul are capacitatea de a vătăma țesutul cutanat al persoanei lovite aproape instantaneu, prin producerea de arsuri. Este o armă care poate fi utilizată și pentru incendierea materialelor inflamabile.

Noua armă cântărește cam cât o pușcă de asalt clasică AK-47. Raza de acțiune obișnuită este de 800 de metri. Inovatorul dispozitiv de atac cu laser poate fi montat și pe autovehicule, ambarcațiuni sau aeronave. În prezent, informează sursa citată, ZKZM-500 poate intra în producția de serie. Primele structuri care vor fi înzestrate cu arme laser vor fi unitățile de luptă antitero din cadrul poliției chineze. Noua armă nu poate ucide într-o clipită, așa cum o poate face o pușcă de asalt clasică, cu glonț, însă are avantajul că îi poate pune grabnic pe teroriști în incapacitate de luptă, prin leziunile și durerile pe care le poate provoca fasciculul laser. Este o armă silențioasă, a cărei funcționare nu poate fi sesizată de către simțurile umane. Nimeni nu-și poate da seama de unde vine atacul.

Armele de acest fel funcționează datorită acumulatoarelor pe bază de litiu, similare celor folosite pentru dispozitivele smartphone. După o încărcare completă, noua pușcă de asalt cu fascicul laser poate executa 1000 de „focuri” – fiecare dintre descărcările de energie având o durată mai mică de două secunde. Costul estimativ de producție al unei astfel de arme sofisticate e de 15000 dolari americani.

Este o armă care, spre deosebire de armele de foc, nu poate ucide dintr-o singură lovitură. Însă ar putea produce și un efect de ucidere, în urma unor lovituri multiple, țintite înspre organele vitale. Desigur, ar putea fi concepute lejer arme de acest fel care să producă o carbonizare rapidă a unui inamic, însă nu acesta a fost scopul urmărit la producerea dispozitivului ZKZM-500, care este calificat drept o armă „non-letală”, dar aptă să producă leziuni serioase.

Sursa: www.scmp.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii