AIM radionica curs online

Noutăți

În peștera Nerja poate fi admirată cea mai înaltă coloană rezultată din unirea unei stalactite cu o stalagmită. Și o puzderie de alte minunății!

Peștera Nerja se află în Spania (Costa del Sol, Andaluzia), poartă același nume cu orașul din apropiere și a fost descoperită în 1959 de către un grup de copii dintr-o așezare situată în apropiere, care au urmărit liliecii care tot intrau și ieșeau printr-o crăpătură a solului. Ștrengarii s-au hotărât să facă pe speologii, descoperind în grotă urme de locuire și fosile. La puțină vreme au fost chemați speologii cei adevărați, care fost uimiți de abundența materialului de cercetare existent în peștera care are o lungime de 5000 de metri și astăzi constituie un obiectiv turistic de prim rang, în Andaluzia.

n3


Profesorul Jose Luis Sanchidrian, de la Universitatea Cordoba, afirma cu privire la desenele descoperite în această peșteră că nu au corespondent în toată arta paleolitică. Șase dintre desene au fost datate cu ajutorul radiocarbonului, reieșind că au o vârstă cuprinsă între 42.300-43.500 de ani, fiind executate de către oamenii de Neanderthal.

n7


Practic, acestea sunt cele mai vechi desene din lume. Picturile rupestre care erau considerate până atunci cele mai vechi sunt cu 10.000 de ani mai recente și au fost descoperite în sudul Franței, peștera Chauvet. Trebuie amintit că, până acum câteva decenii, știința oficială i-a subevaluat pe oamenii de Neanderthal, considerându-i asemănători mai degrabă cu cimpanzeii și incapabili de creație artistică. Acest mit este aruncat în derizoriu prin descoperiri similare celor din peștera Nerja.

n4


Se afirmă că la Nerja se găsește cea mai mare stalactită. De fapt, în peștera Nerja se află cea mai mare coloană rezultată din contopirea unei stalactite cu o stalagmită, coloană ce are o înălțime de 32 de metri, fiind înscrisă în „Cartea Recordurilor” încă de acum 27 de ani.

Descoperirea peșterii Nerja a fost o mare bucurie pentru oamenii de știință, care au recoltat un material de cercetare enorm. Au fost găsite arme și unelte primitive, fragmente de ceramică, fosile. Mai mult de 1.000.000 de obiecte interesante din punct de vedere științific!

n5


Peștera a fost locuită de oameni începând din Paleolitic. A fost folosită drept adăpost până în Epoca Bronzului. Cavitatea subterană era locuită de grupuri mici de indivizi. Atunci când oamenii o părăseau vremelnic, locul lor era luat de haitele de hiene, după cum rezultă din studiul relicvelor găsite la fața locului.

n8


În urmă cu aproximativ 23.000 de ani oamenii au început să folosească peștera drept locuință permanentă. După urmele rămase din acea perioadă rezultă că locuitorii peșterii deveniseră numeroși. Aceștia au lăsat în urmă oasele mamiferelor și peștilor consumați, scoici, podoabe și unelte care atestau avansul civilizației și meșteșugurilor.

n9


Cu aproximativ 3800 de ani înaintea erei noastre, localnicii amenajaseră ferme în jurul peșterii iar unele sectoare ale coridoarelor acesteia erau folosite ca locuri de veci. Datând din perioadele mai recente, au fost descoperite resturi de ceramică romană și chiar o monedă de proveniență arabă. În interiorul cavității subpământene au fost descoperiți scorpioni adaptați complet la mediul carstic (lipsiți de simțul vederii) și o specie de scarabeu, considerată dispărută.

n6


Peștera Nerja are două secțiuni, Nerja 1 și Nerja 2. Aceasta din urmă nu este deschisă publicului, pentru protejarea vestigiilor și a ecosistemului. Doar un sfert din suprafața totală a formațiunii carstice este deschisă pentru public. Drept compensație, în zona accesibilă publicului există și o… sală de concerte simfonice. Una construită de către Natură!

n1

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă: www.spain-holiday.com

Imagini: eadingpropertygroupspain.com, mynerja.com, www.nerjatoday.com, www.newscientist.com, topnerja.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii