Cunoaste lumea

Noutăți

În Jurassic, acolo unde azi se află Madagascarul, trăia o specie de crocodil gigantic. Era un redutabil prădător terestru, ce avea dinții precum Tyrannosaurus Rex!

  •  
  •  
  •  

În îndepărtata epocă a Jurassicului, cu 170 de milioane de ani în urmă, acolo unde astăzi se află insula Madagascar trăia un crocodil de dimensiuni colosale, ce măsura nu mai puțin de 7 metri și prezenta o dentiție teribilă, similară cu a unui Tyrannosaurus Rex. Spre deosebire de crocodilii moderni, vărul lor dispărut se putea deplasa și pe picioarele din spate, atunci când își ataca prada.

Străvechea specie de crocodil prezenta fălci masive, înzestrate cu dinți extrem de ascuțiți, ce erau asemănători cu ai unui Tyrannosaurus Rex nu doar prin formă, ci și prin dimensiuni. Străvechea reptilă a fost numită Razanandrongobe sakalavae și, după cum a reieșit în urma cercetărilor, în urmă cu zeci de milioane de ani era un prădător redutabil, un vânător feroce.

4

a

3

c

Resturile fosilizate ale gigantului crocodil ce trăia odinioară în Madagascar au fost examinate de către paleontologii italieni și francezi, cercetările fiind dirijate ce către Muzeul de Istorie Naturală din Milano. Creatura făcea parte, după cum s-a constatat, din grupul Notosuchia, căruia îi aparțineau o serie de crocodilieni tereștri care, prin evoluție, au căpătat o diversitate de comportamente alimentare, unii fiind omnivori (Simosuchus), alții carnivori (Baurusuchus) sau chiar erbivori (Chimaerasuchus).

Actualmente, se cunosc prea puține lucruri despre grupul Notosuchia. Razanandrongobe sakalavae este cel mai mare și mai vechi membru al acestui grup, dintre cei studiați de către paleontologi, pe baza fosilelor, până în prezent.

Cristiano Dal Sasso, specialist din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Milano, afirmă că Razanandrongobe sakalavae era printre cei mai mari carnivori tereștri din ecosistemul din care făcea parte, în Jurassicul Mijlociu, acolo unde astăzi se află Madagascarul.

Trăsăturile pe care le prezentau fălcile acestui crocodil străvechi, ni-l înfățișează ca pe o creatură capabilă să consume nu numai carne, ci și țesuturi dure, cum ar fi oasele și tendoanele. Spre deosebire de crocodilii de azi, care trăiesc în ape și la țărmurile acestora, Razanandrongobe sakalavae era un prădător terestru. Teribilul prădător dispunea de membre puternice, care îi permiteau să fie un prădător eficient pe uscat.

1

b

 

2

Sursa: www.dailymail.co.uk, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii