Noutăți

În Islanda poate fi admirată o bisericuță ce arată ca în basme, având un acoperiș pe care iarba crește nestingherită. Este unică în țară și printre puținele din lume! GALERIE FOTO

Acoperișurile verzi – o idee de amenajare care azi este pusă în practică în marile metropole ale lumii, nu constituie o noutate! În Islanda, această tradiție arhitectonică a apărut în secolul XVIII și a fost motivată nu doar de aspectul estetic, ci și de faptul că un acoperiș înierbat constituie un mijloc perfect de izolare a construcțiilor, pentru o mai bună protecție a locatarilor de climatul dur, deosebit de rece. Cât privește lăcașurile de cult din Islanda, Hofskirkja este singura biserică din Islanda care mai dispune de un acoperiș pe care crește iarba.

e

Mica biserică din satul Hof (aflat la 20 de km de Parcul Național Skaftafell) este închinată sfântului Clement și a fost înălțată în anul 1884. Acoperișul său se întinde până la pământ. La rândul său, covorul vegetal se întinde, fără discontinuități, de pe suprafața solului și până pe creasta acoperișului bisericuței. Lăcașul de cult este construit din lemn și piatră, în integralitatea sa.

2

La nivelul acoperișului sunt așezate dale de piatră, una lângă alta, precum țiglele. Deasupra dalelor se află stratul de pământ pe care crește iarba. Acesta era un stil de construcție tradițional în Islanda secolelor trecute, fiind unul dintre mijloacele cele mai bune de a menține temperaturile din interiorul clădirilor pe timp de iarnă. Hofskirkja se numără printre cele câteva biserici declarate monumente istorice în Islanda și aparține astăzi unui muzeu. Actualmente, în Islanda mai există foarte puțini meșteri care știu să construiască clădiri de acest fel.

3

c

4

5

1

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: unusualplaces.org, www.amusingplanet.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii