Noutăți

În căutarea vieții extraterestre. În jurul anului 2030 vom afla dacă există sau nu viață sub gheața de pe Europa, satelitul lui Jupiter

  •  
  •  
  •  

Un ocean adânc de apă lichidă este ascuns sub suprafața înghețată de pe Europa, satelitul planetei Jupiter. Viața s-ar fi putut dezvolta aici, dar pătrunderea prin gheață pentru a găsi urme ale acestei vieți ipotetice este mai ușor de zis decât de făcut, mai ales dacă ne gândim că gheața poate avea peste un kilometru grosime. Observațiile telescopul spațial Hubble, realizate în ultimii ani, au arătat însă că apa țâșnește pe suprafața Europei cu ajutorul unor gheizere.

“Aceste orificii sunt calea cea mai directă pentru a ajunge la oceanul subteran. Introducerea unui dispozitiv și preluarea unor probe de apă ar putea fi cel mai simplu mod de a studia oceanul de sub Europa. JUICE va fi prima misiune care ar putea fi capabilă să facă acest lucru. Simulările noastre arată că JUICE va fi capabil să detecteze erupțiile apei în cel puțin două moduri diferite. Ar putea fi chiar posibil să se detecteze nu numai apa, ci și alte substanțe care ne spun mai multe despre conținutul oceanului subteran și despre habitatele acestuia”, a declarat Hans Huybrighs, de la Institutul Max-Planck.

În 2022, Agenția Spațială Europeană (ESA) va lansa misiunea spațială Jupiter ICy moon Explorer (JUICE). Acesta va explora planeta Jupiter și lunile sale înghețate în 2030. Noi cercetări arată că PEP, un instrument alcătuit din mai mulți detectori de particule, va fi capabil să “guste” apa în moduri diferite și să arunce o lumină asupra conținutului oceanului misterios. Pentru a afla dacă JUICE va fi capabil ne răspundă la întrebarea “EXISTĂ VIAȚĂ PE EUROPA?”, Hans Huybrighs și colegii săi au făcut simulări pe calculator ale erupțiilor acestor gheizere.

Prin calcularea traiectoriilor a milioane de particule lansate de erupție, este posibil să se determine dacă particulele pot ajunge la sondă. Simulările arată că, deși majoritatea particulelor se prăbușesc la suprafață după erupție, suficient de multe dintre acestea pot ajunge să fie captate de JUICE, mai ales că unele particule nu vor cădea înapoi pe suprafața înghețată. Acestea devin încărcate electric după ce au fost bombardate de particulele radioactive care se deplasează în câmpul magnetic puternic al lui Jupiter.

Aceste particule noi încărcate radioactiv nu mai sunt legate de gravitate și se vor deplasa departe de Europa, ghidate de câmpuri electromagnetice. Chiar dacă numai o fracțiune din particulele de umplutură devin încărcate electric, suficiente dintre aceste particule pot fi detectate de instrumentul PEP.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/water-plumes-on-europa-tasting-an-extraterrestrial-ocean/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii