Cunoaste lumea

Noutăți

Cei mai iuți ardei din lume pe scara Scoville (Video)

  •  
  •  
  •  

Care sunt cei mai iuți ardei din întreaga lume? Câte unități pe scara Scoville are cel mai iute ardei testat vreodată?

Tot mai mulți români sunt interesați de acest subiect devenit foarte popular în social media.

Cei mai iuți ardei sunt gustați în video-uri postate pe Tik Tok, YouTube, Instagram sau Facebook, realizând audiențe foarte mari.

Mâncarea iute este una dintre preferatele românilor, existând pe piață fel de fel de sosuri de import și diverse preparate cu mențiunea „extra hot” (foarte iute – în limba engleză).

Topurile internaționale ale celor mai iuți ardei s-au tot modificat în ultimii ani, pe măsură ce noi specii au fost descoperite sau create.

Fructele plantelor de ardei Capsicum, ardeii iuți se evidențiază prin aroma lor picantă.

Există multe varietăți, cele mai cunoscute și utilizate pe scară largă în alimentație fiind cayenne și jalapeño – des folosite și în fast-food-uri și restaurante locale sau pentru condimentarea unor produse de tip chipsuri, snacksuri și arahide.

Câte unități pe scara Scoville are cel mai iute ardei

Carolina Reaper, cu 1.569.383 – 2.200.000 unități Scoville (unitatea de măsură oficială folosită pentru clasificarea iuțimii ardeilor), este oficial cel mai iute ardei din lume.

Guiness Book a declarat Smokin’ Ed’s Carolina Reaper în mod oficial având acest statut.

Urmează în top ardeiul Scorpion Trinidad Moruga, cu 1.200.000 – 2.000.000 de unități Scoville. Acesta este un tip relativ nou de ardei, identificat de către Institutul pentru ardei iute al Universității de Stat din New Mexico.

Varietate a originalului Trinidad 7 Pot Superhot, se remarcă și ardeiul 7 Pot Brown Chocolate Pepper, cu 800.000 – 1.853.396 unități Scoville.

Păstăile coapte sunt de culoare maro, în timp ce membrana interioară este albă. Un ardei iute foarte rar este 7 Pot Trinidad Douglah, cu 923.000 – 1.853.396 unități Scoville.

Creat de Troy Primeaux, un horticultor din Louisiana, soiul 7 Pot Primo a atins 1,473,480 unități Scoville.

La un moment dat considerat a fi cel mai iute ardei din lume, Trinidad Scorpion „Butch T” a fost promovat de Butch Taylor de la Zydeco Hot Sauce și cultivat de Chilli Factory. Merită atenție și ardeiul Komodo Dragon, cu 1.400.000 unități Scoville.

În Anglia, cultivatorul de ardei iute Gerald Fowler a creat Naga Viper / Viperă Naga – 1.382.118 unități Scoville. O plantă de ardei iute foarte productivă este Tulpina 7 Pot Brain – 1.000.000 – 1.350.000 unități Scoville.

Alte sortimente de top: 7 Pot Barrackpore – 1.000.000 – 1.300.000 unități Scoville, Dorset Naga – 544.000 – 1.221.000 unități Scoville, Ghost pepper – peste 1.000.000 unități Scoville, 7 Pot Barrackpore – aprox. 1.000.000 unități Scoville.

Ardeii iuți în lumea divertismentului

Studiile științifice au indicat beneficii pentru sănătate în cazul consumului de ardei iuți în cantități echilibrate.

Aceste plante utilizate ca mirodenii au ajuns totuși subiect de concursuri de rezistență la gustul iute. Există chiar recorduri mondiale care vizează mâncatul de ardei iuți.

În paralel, numeroase farse și scene emblematice din filme de comedie și acțiune se bazează pe folosirea unor ardei foarte iuți.

În lumea muzicii, este celebră formația rock Red Hot Chili Peppers, al cărei nume este constituit, iată din ardei iuți de culoare roșie – asociați cu gustul extrem.

Ardeii iuți condimentează din plin și numeroase jocuri de online casino. Spicy Meatballs de la Big Time Gaming sau Sizzling Peppers de la StakeLogic sunt doar două din sloturile în care acțiunea este fierbinte.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii