Noutăți

În căutarea uriașilor antici: Faraonul egiptean Sa-Nakht, unul dintre cei mai înalți oameni din timpurile sale. Putea fi considerat acesta un uriaș?

Un nou studiu sugerează faptul că rămășițele unui vechi egiptean, considerat a fi faraonul dinastiei a 3-a Sa-Nakht, ar putea aparține primului și celui mai vechi uriaș cunoscut. Experții se întreabă acum dacă sunt oamenii uriași mai mult decât doar mit? Sa-Nakht a fost un om deosebit de înalt pentru timpul său, având în jur de 2,30 metri înălțime. Studiile anterioare privind mumiile vechi egiptene au arătat că înălțimea medie a bărbaților era de aproximativ 1,68m, potrivit co-autorului studiului, Michael Habicht, egiptolog la Institutul de Medicină Evolutivă al Universității din Zurich.

Desigur, majoritatea păturii sociale înalte din Egiptul antic beneficia de hrană mult mai consistentă și se afla într-o stare de sănătate mult mai bună decât egiptenii obișnuiți, așa că în mod normal aceștia trăiau mai mult și aveau o constituție mult mai impunătoare. Cu toate acestea, rămășițele lui Sa-Nakht, pe care oamenii de știință le-au reexaminat recent, sunt cu aproape cinzeci de centimetri mai lungi decât rămășițele lui Ramsses al II-lea, cel mai înalt înregistrat faraon egiptean, care a trăit cu un mileniu după Sa-Nakht. Acesta avea o înălțime de 1,75 metri.

Ancient-Egyptian-Pharaoh

Oamenii de știință care au studiat scheletul lui Sa-Nakht cred că acesta putea suferi de o formă de gigantism, care apare atunci când organismul produce prea mult hormon de creștere. În cele mai multe cazuri, acest lucru se întâmplă din cauza unei tumori la glanda pituitară a creierului. Habicht și colegii săi au concluzionat că Sa-Nakht a suferit probabil de gigantism după ce au reanalizat craniul și oasele lui Sa-Nakht: “oasele lungi ale scheletului ne-au arătat o creștere exuberantă, care sunt semne clare ale gigantismului”, spune Habicht.

Dacă diagnosticul lor este corect, presupusul Sa-Nakht ar fi cel mai vechi caz cunoscut de gigantism din lume. Desigur, nimeni nu ar descrie un om de 2 metri și ceva ca fiind uriaș în zilele noastre, însă pentru acele vremuri cu siguranță era privit cu alți ochi.

Relief-fragment

sursa:  http://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/ancient-egyptian-pharaoh-sa-nakht-may-have-been-giant-new-study-suggests-021550

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on În căutarea uriașilor antici: Faraonul egiptean Sa-Nakht, unul dintre cei mai înalți oameni din timpurile sale. Putea fi considerat acesta un uriaș?

 1. Ramses al II-lea, mort la 90 de ani avea 1,75 metri. Pai, Ramses a fost mic de statura?! Nicidecum! Cu siguranta pe la 33 de ani avea peste 1,8 metri.

  Daca faraonul Sa-Nakht avea 2,3 metri si a trait cu o mie de ani inaintea lui Ramses al II-lea (care la randul lui avea in jur de 1,75 metri), atunci inseamna ca se confirma teoria care zice ca in stravechime oamenii erau mai inalti decat cei de astazi, sau, cel putin, poate fi considerat, acest fapt, drept argument in sprijinul acestei teorii.
  Teorie in care cred si eu cu mult entuziasm, mai ales ca vine in contradictie cu darvinismul marxist care-i una dintre cele mai mari inselatorii ale vremurilor noastre.

  Faza cu cel mai vechi caz de gigantism… iertati-ma! E pentru copii.

  Stiti ce a reusit cu brio sa realizeze revolutia culturala marxista? A reusit sa ucida spiritul critic si libertatea de gandire la oameni, sau, macar, sa le aduca in agonie.
  Sunt intr-o tragica admiratie pentru chestia asta, trebuie sa recunosc, au lucrat genial baietii.

 2. cetățeanul tulburat // 8 august 2017 at 8:45 // Răspunde

  A suferit de gigantism!
  Extraordinar! Păi scheletele toate care au fost descoperite până acum pe toate continentele, oare toți respectivii sufereau de gigantism?! În Wisconsin pe la începutul lui 1800 și nu numai acolo… când își împărțeau fermierii terenurile luate cu japca de la indieni, s-au descoperit ciolane de umanoizi care depășeau 10 metri înălțime! Bineînțeles că Smithsonian institut abia se formau, au luat toate oasele pentru studiu și s-au făcut nevăzuți…
  Practic și în Egipt toate construcțiile gigant nu sunt executate de pitici ca noi, se vorbește că toți cei faraoni care și-au îngropat ciolanele în jurul piramidelor și prin văile cu pricina au găsit toate construcțiile de-a gata, ei doar s-au instalat acolo și au lăsat în urma lor picturi și desene, că hieroglifele care par sculptate în granit cu dalta și ciocanul lui Hawass, sunt de fapt aplicate pe pereții construcțiilor…acea civilizație avea tehnica de topire a granitului îl modelau cum doreau, nu numai tăiat șlefuit și găurit…
  Umanoizii de știință care sunt plătiți regește să spele creierul maselor, pot zice ce vor…Doar că lumea nu cunoaște realitatea că toate laboratoarele pe planetă sunt corupte până în măduvă, deci istoria fabricată de ei e o mare minciună!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii