Noutăți

În 2019 a fost descoperită CEA MAI VECHE sculptură în piatră din România și această parte a Europei – Vârsta: 17.000 de ani

Cercetătorii şi arheologii de la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologie în Paleolitic, din cadrul Complexului Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgovişte, anunţă că au descoperit, prin săpături arheologice, într-o nouă aşezare paleolitică (denumită Piatra Neamţ 1), prima statuetă de tip Venus din ţara noastră, în data de 21 iunie 2019.

Pentru precizarea vârstei exacte a statuetei, au fost realizate câteva serii de datări radiocarbon AMS în două laboratoare diferite, Beta Analytic din SUA şi RoAMS, laborator al Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei. Astfel, rezultatul datărilor AMS a oferit vârsta de 17.000 de ani.

„Aceasta înseamnă că ne aflăm în faţa celei mai vechi sculpturi în piatră din România şi din această parte a Europei, precum şi printre cele mai importante descoperiri paleolitice din Europa. O caracteristică excepţională a statuetei de la Piatra Neamţ este oferită de conservarea intactă a acesteia, mai ales că marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră descoperite până în prezent au fost găsite în stare mai mult sau mai puţin fragmentară”, se arată într-un comunicat al Curţii Domneşti de la Târgovişte.

Citeste mai mult: adev.ro/q2dxyi


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii