Noutăți

Ierihonul, unul dintre cele mai vechi orașe din lume locuite în permanență. Omul trăiește în acest loc de circa 11.000 de ani

Ierihonul, oraș situat în Cisiordania, este considerat a fi una dintre cele mai vechi orașe din lume în care omul a continuat să trăiască. Potrivit cercetărilor, așezarea este locuită încă de acum 11.000 de ani. Desigur, de-a lungul timpului, din cauza dezastrelor naturale sau a asediilor la care a fost supus, Ierihonul a fost de mai multe ori reconstruit, însă oamenii nu au părăsit niciodată acest loc considerat a fi o fortăreață naturală datorită amplasamentului. Orașul este menționat și în Biblie, aici fiind locul de sosire al poporului evreu pe pământul făgăduinței.

Acesta este înconjurat de Muntele Nebo la est, Munții Centrali la vest și Marea Moarta în partea de sud. La doar câțiva kilometri vest de oraș trece râul Iordan, lucru ce face ca zona să fie una destul de propice agriculturii și creșterii animalelor.

old-new-jericho-large

ierihon 3

ierihon 2

Arheologii au descoperit rămășițele a mai mult de 20 de așezări succesive în Ierihon. Prima, care datează din jurul anului 9000 î.Hr., este aproape de începutul epocii holocene din istoria Pământului. Această perioadă geologică care a început acum 11.700 ani (cca. 9700 î.e.n.) continuă până în prezent. Primele săpături arheologice în zonă au fost făcute de Charles Warren în 1868.

Așezarea nu a fost niciodată un oraș de mari dimensiuni. În primul recensământ efectuat de Biroul Central de Statistică Palestinian (PCBS), în 1997, populația din Ierihon număra 14.674 de persoane. Refugiații palestinieni au reprezentat un procent de 43,6% dintre locuitori, adică 6 393 de persoane. Demografia a variat în timp în funcție de grupul etnic dominant și de cine a fost la conducerea regiunii în ultimii trei mii de ani. Astăzi, majoritatea covârșitoare a populației este musulmană. Comunitatea creștină reprezintă aproximativ doar 1% din numărul total de locuitori, care nu trece de 20.000 de suflete.

sursa: https://www.britannica.com/place/Jericho-West-Bank

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii