AIM radionica curs online

Noutăți

Iată care este situația la zi a DATORIEI EXTERNE a României, conform BNR… Află cu cât s-a îndatorat România în ultimul an și care e datoria externă totală!

Un Comunicat de presă publicat astăzi de către BNR conduce la concluzii prea puțin îmbucurătoare, legate de situația financiară a României. După cum precizează cei de la Banca Națională, în perioada ianuarie – decembrie 2016, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4,1 miliarde de euro, comparativ cu 1,9 miliarde euro, în perioada ianuarie – decembrie 2015.

În același timp, investițiile străine directe în România au fost (în ianuarie – decembrie 2016) de 4,1 miliarde de euro, dintre care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3,9 miliarde de euro. Dacă datoria externă pe termen lung a însumat 69,1 miliarde euro la 31 decembrie 2016 (74,7% din totalul datoriei externe), fiind în scădere cu 2,0% față de 31 decembrie 2015, datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 decembrie 2016 nivelul de 23,4 de miliarde euro (25,3% din total datorie externă), în creştere cu 17,8% faţă de 31 decembrie 2015. Deci au sporit tocmai acele datorii a căror plată este cel mai dificil de efectuat, cu aproape 18%!

b

Dar cele de mai sus sunt apă de ploaie, față de ce urmează! Pentru că BNR ne informează că, în perioada ianuarie – decembrie 2016, datoria externă totală a crescut cu 2,1 miliarde de euro și că, în structură, datoria publică a sporit cu 927 milioane euro, în timp ce datoria negarantată public a crescut cu 1,5 miliarde euro.

În acest context, trebuie specificat că la finalul anului 2015, datoria externă totală a României era de 90,05 miliarde de euro,  în vreme ce la 31.12.2016 datoria externă totală a țării noastre a ajuns la 92,5 miliarde de euro. Într-un singur an datoria externă a crescut cu 2,1 miliarde de euro. Unde se va ajunge dacă se va continua tot așa?

Cămătarii internaționali își freacă palmele, mulțumiți. Concomitent, în țară plouă cu recompense post-electorale acordate anumitor categorii de votanți fideli. Se taie din fondurile pentru investiții (de exemplu, din banii pentru extinderea rețelei de metrou sau pentru programul național de dezvoltare locală), pentru a fi crescute ajutoarele sociale. Concomitent, pensiile speciale ale unor foști servitori folositori Sistemului ajung la niveluri ce depășesc cu mult salariile occidentale. Burțile rechinilor de diverse coloraturi politice devin tot mai voluminoase, în vreme ce pentru plevușcă rămân firimiturile. Într-o zi, rechinii vor ajunge să devoreze și plevușca, în apetitul lor monstruos.

Încotro ne îndreptăm? Cât va mai fi îndatorată națiunea română, de dragul câtorva mii de privilegiați?!

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă: www.bnr.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on Iată care este situația la zi a DATORIEI EXTERNE a României, conform BNR… Află cu cât s-a îndatorat România în ultimul an și care e datoria externă totală!

 1. Un ostas al lui Vlad Tepes // 13 februarie 2017 at 18:18 // Răspunde

  Ar trebui recuperate sumele dovedite furate de instanta pentru a ne plati datoriile!

  Acum intelegem de ce nu exista interes sa ne recuperam banii furati!!

 2. Aceste miliarde vin pe o poarta si pe alta din spat ies fara sa beneficieze nimic economia tari.
  Dar se pare ca in curand acest sistem camataresc va fi cancelat.Multe tari printre care si noua republica americana au tiparit noile banconote.

 3. Resetarea trebuia sa fie facuta la 11-09-2011 dar sa inpiedice operatiunea au saltat gemelinele.Era totul pregatit dar baietii rai au dejucat operatiunea.Acuma se pare ca nu vor mai putea repeta smecheria.

 4. Păi acolo voia și Dragnea să ajungă, din aproape în aproape, da dacă suntem noi căpoși și nu-l lăsăm!… O OUMG 3șpși (Ordonanță de Urgență Mondială a Guvernului, bineînțeles că al României) pentru anularea datoriilor de până în 199virgulă(9 de 9 ori) miliarde euroi ale țărilor jmekere.

  • Pe zi ce trece OUG 13 se dovedeste tot mai legala; vezi deciziile Crtilor de Apel Alba si Cluj… deocamdata. Va suparti pe PSD ptr ca defapt a reincriminat abuzul in serviciu, nu invers. Orice om cat de cat informat in domeniu vede ca vor scapa multi oameni condamnati pentru abuz in serviu TOCMAI pentru ca nu a fost lasat OUG13, deci aceasta infractiune lipseste entru moment din COdul Penal (di august 2016 chiar).Cati vor scapa din cauza “strazii” + Iohannis (dovedit falsificator de Justitie) + PNL + USR (penibil de penal cel putin prin Nicusor Dan)!
   Oricum sa trecem mai departe si sa analizam articolul nu partizanatele propagandistice si manipatoare, lipsite de orice substanta. Guvenul Ciolos (Iohannis) indatoreaza tara mai mult decat Guvernul Ponta, dar PSD este ciuma. Pe vremea guvernului Ponta am avut crestere economica de peste 5%, am intrat in 2016 cu preziunea de crestere economica de 5,5% (vezi The Economist The world in 2016, care aparea la finalul lui 2015) si Dreapta Tehnocrata reuseste sa ajunga la finalul anului la 4,3% (fara fonduri europene atrase). [PSD-ul asta rau mai este cu tara]
   PSD-ul, ciuma cum e el, vorbeste despre mai multe programe pentru sprijinirea IMM-urilor si antrepreoriatului Romanesc, iar in programele de ajutor de stat pe vremea guvernului technocrat au luat bani doar firme straine (vezi Bosch, Dacia-Renault ptr Robotizare = concedieri de personal pe banii Statului etc.), dar e clar ca demonul Dranea vrea sa distruga tara!
   Nu stiu ce vor reusi sa faca PSD-ul si ALDE si cat de nationliste sunt cu adevarat gandurile lor, dar daca compar Guvernul Ponta cu neajunsurile lui), cu Guvernul Ciolos… nu exista comparatie, clar ca Guv. Ponta a reusit mai multe pentru tara. Cifrele spun asta clar, dar numai daca stim sa citim si avem cea mai mica dorinta de informare reala!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii