Cunoaste lumea

Noutăți

Pe vremuri erau stânci sure, acum sunt statui gigantice! De la Muntele Rushmore din SUA, la statuia lui Decebal de pe malul Dunării

  •  
  •  
  •  

Monumentul Național Muntele Rushmore se află în Dakota de Sud, la circa 37 de kilometri pe direcția sud-vest de Rapid City, ne este binecunoscut din filmele americane și constituie unul dintre reperele de maximă atracție din SUA.

Sculptorul Gutzon Borglum a ales muntele Rushmore ca „materie primă” pentru a-și realiza grandioasa operă datorită consistenței granitului de acolo și a aspectului acestuia, în măsură să ofere un impact vizual dintre cele mai plăcute. Ansamblul are o poziție care îl face să primească razele soarelui în cea mai mare parte a zilei.

mr-b

Fiecare dintre cei patru președinți ai SUA ale căror chipuri au fost reprezentate în piatra sură au fost aleși în virtutea unei anumite simbolistici. Thomas Jefferson întruchipă ideea unei guvernări pentru popor, George Washington este asociat cu lupta pentru independență, în vreme ce Lincoln este asociat cu egalitatea și unitatea statelor americane iar Theodore Roosevelt cu politica externă a SUA.

Munca de realizare a impozantului ansamblu statuar s-a întins pe durata a 14 ani și a debutat în 1927. Din acești 14 ani, mai puțin de 7 au fost dedicați realizării operei, în vreme ce restul timpului reprezintă întârzieri pricinuite de către vremea nefavorabilă și mai ales de către lipsa finanțării. Costul ansamblului a fost de 900.000 de dolari.

mr

Dar s-a meritat efortul, fiindcă actualmente vin să vadă muntele Rushmore peste 2.000.000 de turiști pe an. Monumentul nu este finalizat, pentru că inițial se dorea să fie reprezentate și corpurile președinților, până la nivelul taliei. Cioplirea stâncii a încetat în 1941 și nu va mai fi reluată, cel puțin în viitorul apropiat. Realizarea giganticei sculpturi a presupus o muncă asiduă și foarte primejdioasă. În cei 14 ani de muncă n-a avut loc niciun accident care să fi condus la moartea vreunui lucrător.

Românul care vede pentru prima dată Monumentul Național Muntele Rushmore își va aminti, destul de probabil, de o altă statuie gigantică, realizată în țara sa. Este vorba despre statuia de 55 de metri înălțime cioplită într-o stâncă de pe malul Dunării, care îl reprezintă pe Decebal, operă a cărei finanțare a realizat-o Iosif Constantin Drăgan.

dcb-dl

Sursa foto: drumliber.ro/

Statuia regelui dac este mai înaltă decât ansamblul de la Muntele Rushmore. Ea este, de altfel, cea mai înaltă sculptură din Europa. Dar cum autoritățile noastre nu le au cu promovarea turistică, gigantica statuie de pe malul bătrânului Istru e departe de a avea 2.000.000 de vizitatori anual, precum Mount Rushmore.

Cea mai mare problemă a americanului Borglum, adică finanțarea lucrărilor, a fost… cea mai mică problemă a lui I.C. Drăgan. Acesta din urmă a fost un adevărat Onassis al României, cu o avere ce depășea 1.000.000.000 dolari.

Se spune că operațiunile anevoioase de cioplire a chipului regelui Decebal l-au costat pe Drăgan un milion de dolari, sumă în care a intrat și costul celor 1000 kg de dinamită necesare. La realizarea statuii de pe malul Dunării, operațiune care a durat un deceniu (începând cu 1994), n-au lucrat decât 12 alpiniști.

S-a văzut deja ce simbolizează pentru americani fiecare dintre chipurile prezidențiale cioplite în granit pe Muntele Rushmore. În aceeași ordine de idei, numele și chipul lui Decebal pot fi asociate cu lupta pentru independență națională, cu demnitatea și iubirea de țară.

dcb

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații: www.mtrushmore.net, wikipedia.org

Imagini:

– www.today.com,

– www.visitrapidcity.com,

drumliber.ro/

Foto 5


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Pe vremuri erau stânci sure, acum sunt statui gigantice! De la Muntele Rushmore din SUA, la statuia lui Decebal de pe malul Dunării

  1. cetățeanul tulburat // 3 noiembrie 2016 at 6:35 // Răspunde

    Nu departe de Mt Rushmore se sculptează un munte de 6 ori mai mare decât ceea ce se vede la Rushmore, și va înfățișa căpetenia indienilor Sioux și Lakota, care le-a dat de furcă americanilor pe vremea când umblau cu ocuparea teritoriilor…Crazy Horse calare pe calul său..O lucrare gigant, a fost începută în 1948 și se vrea a fi terminată prin 2200…indienii nu au bani iar guvernul nu le dă finanțe din cauza celor 200 de războaie care au fost sângeroase doar pentru americani…acolo zona se numește Black hills, dealurile negre de la sângele vărsat…lungă povestea…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii