Noutăți

Hasekura Tsunenaga – un japonez la curtea regelui Spaniei

In timpul epocii marilor descoperiri, numerosi navigatori si negustori europeni au strabatut mari si oceane pentru a ajunge in Indiile de Est si in Extremul Orient.

Una dintre cele mai „batute” rute a fost asa-numita „cale Manila”, care pornea din Acapulco, pe coasta vestica a Mexicului, strabatea Pacificul si ajungea in Filipine, la Manila.

Despre expeditiile europene in Asia acelor timpuri exista sute de relatari, dar se stiu putine lucruri despre calatorii facute de asiatici catre Europa.

Relatarea unei astfel de calatorii apartine samuraiului japonez Hasekura Tsunenaga, unul dintre extrem de putinii trimisi diplomatici din Extremul Orient in Europa, inainte de secolul XIX.

Ideea unei ambasade catre Europa a aparut in Japonia in primii ani ai shogunatului Togukawa. Spaniolii isi extinsesera baza coloniala in Filipine si, la inceputul secolului XVII, incepusera sa trimita misionari iezuiti in sud-estul Asiei.

Intr-un efort de a obtine relatii comerciale mai avantajoase cu Spania, shogunul Togukawa Hidetada a aprobat construirea unui galion in Japonia, care sa duca solii japonezi nu doar pana in Mexic, ci pana la curtea spaniola si chiar la Vatican.

Unul dintre cei mai viteji samurai ai vremii, Hasekura Tsunenaga, a fost ales sa conduca expeditia, in principal pentru ca stapanul lui, daimyo Date Masamune, imbratisase crestinismul si sustinea prezenta iezuitilor in Japonia.

Galionul Date Maru (numit San Juan Bautista de catre spanioli) a parasit Japonia pe 28 octombrie 1613, avand la bord 180 de pasageri, inclusiv Tsunenaga, alti 30 de samurai ai shogunului, 40 de marinari spanioli si portughezi si exploratorul spaniol Sebastian Vizcaino. Dupa ce a strabatut Pacificul in trei luni, nava a ajuns la Acapulco la inceputul anului 1614.

Ajunsa in Ciudad de Mexico, ambasada s-a intalnit cu viceregele Noii Spanii, iar negustorii japonezi si-au vandut aici marfurile. Dupa ce 60 de japonezi au fost botezati in ritul catolic de catre arhiepiscopul Mexicului, Hasekura Tsunenaga a facut cunoscuta dorinta sa de a cere o audienta regelui Spaniei, Filip al III-lea, precizand ca se va boteza si el, in Spania.

Galionul Date Maru a pornit, in iunie 1614, din Mexic catre Spania, facand o escala de sase zile la Havana – eveniment comemorat in 2001, prin ridicarea aici a unei statui dedicate lui Hasekura Tsunenaga.

Citește mai mult: Magazin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii