Noutăți

Greu de crezut, dar adevărat: denumirea tehnologiei Bluetooth provine de acum… 1000 de ani!

  •  
  •  
  •  

Vikingii au rămas, în percepția publicului larg, ca un grup de populații barbare, războinice, brutale și nemiloase, față de cei învinși.  Totuși, istoria și arheologia arată că ei au dezvoltat o civilizație originală, complexă, care a exercitat influențe majore asupra altor popoare. Vikingii nu erau doar războinici temuți, ci și negustori iscusiți. Uneori, ei au trăit într-o relativă armonie cu alte popoare, implicându-se în schimburi economice și culturale.

În engleza modernă sunt prezente unele cuvinte împrumutate de la vikingi – cărora li se atribuie, printre altele, și întemeierea orașului Dublin, capitală a Irlandei. Un element modern, de natură tehnologică, ce are (prin denumire) legătură cu vikingii este… tehnologia Bluetooth. Numele acesteia provine de la un rege viking, numit Harald Blåtand, căruia locuitorii din arhipelagul britanic îi spuneau, adesea, Harald Bluetooth.

b

g

Tehnologia Bluetooth îngăduie, după cum se știe, transferul de informație fără fir, pe distanțe mici, între diferite dispozitive. A fost dezvoltată de cercetătorii de la Ericsson, în anul 1994. Numele tehnologiei a fost ales provizoriu, însă a devenit… definitiv. Cei mai mulți dintre istorici opinează că Harald Bluetooth, regele viking, s-a născut în anul 910, fiind fiul regelui Gorm cel Bătrân și un conducător ce are meritul unificării unor teritorii localizate astăzi în sudul Suediei, Norvegiei și în Danemarca.

Celebrul și prea puțin obișnuitul simbol al tehnologiei Buletooth provine de la îmbinarea a două rune scandinave, ce corespund literelor „H” și „B” (de la Harald Blåtand). Se pare că viața regelui scandinav a luat sfârșit în urma rănilor căpătate în urma unei răzmerițe menită să-l înlăture de pe tron, eveniment petrecut în preajma anului 986. Alegerea supranumelui regelui Harald I pentru o tehnologie modernă este datorat faptului că acest lider a rămas în memoria posterității ca un personaj ce încuraja schimburile de opinii și informații dintre oameni. Cel supranumit Harald „Dinte Albastru” a dispus clădirea unui pod imens, lung de 760 de metri și înalt de 5, acesta fiind cel mai vechi pod construit în părțile de miazăzi ale Scandinaviei.

c

Harald Blaatand

f

Surse informatii: www.thevintagenews.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Greu de crezut, dar adevărat: denumirea tehnologiei Bluetooth provine de acum… 1000 de ani!

  1. cetățeanul tulburat // 20 septembrie 2017 at 20:57 // Răspunde

    Tehnologia Dinte Albastru e denumită așa aici pe planeta asta, dar tehnologia vine din cosmos iar vechimea și originea ei deocamdată nu o putem cunoaște, așa cum nu putem cunoaște de unde a apărut fibra optică, folia de aluminiu, cuptorul cu microunde, Led-urile și altele… iar cel mai mare mister de unde și cum a apărut apa pe planetă, nimeni nu se întreabă, dar răspunsul e păzit cu strășnicie 24/7.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii