Noutăți

Ginkgo biloba poate trăi 1.000 de ani. Oamenii de știință au descoperit secretul acestui arbore cu longevitate extraordinară

Unii copaci trăisc sute de ani, chiar și un mileniu. Longevitatea lor îi intriga pe oamenii de știință, care, până acum, nu găsiseră un răspuns clar pentru a explica fenomenul.

Ginkgo biloba este cea mai veche specie de copac de pe planetă. Supraviețuiește, așa cum o știm azi, de aproape 200 de milioane de ani. A fost martora unor mari catastrofe, cum ar fi extincția dinozaurilor sau bombardamentul atomic de la Hiroshima.

De curând, oamenii de știință au reușit să descifreze secretul longevității ginkgo biloba, o specie de arbori originară din China, care poate trăi mai bine de 1.000 de ani.

Oamenii de știință au studiat îmbătrânirea a 34 astfel de copaci, cu vârste cuprinse între 15 și 667 de ani, din diferite provincii chineze. Și-au publicat cercetarea în ianuarie, în revista științifică americană Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cercetătorii din Statele Unite și China au făcut o analiză genetică asupra cambiului vascular al acestor copaci (țesut vegetal situat între țesutul lemnos și cel liberian de sub scoarță, care asigură creșterea secundară în grosime a tulpinii și a rădăcinii – n.r., cf dexonline).

Ei au ajuns la concluzia că genele cambiului nu conțin programul de senescență (procesul de îmbătrânire).

La oameni, când îmbătrânesc, sistemul imunitar începe să nu mai funcționeze așa bine”, explică autorul principal al studiului, Richard Dixon. „Or, sistemul imunitar al acestor arbori, chiar dacă au 1.000 de ani, seamănă cu cel al unuia tânăr de 20 de ani”, spune cercetătorul.

Citește mai mult: Digi 24


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii