Noutăți

Galerie foto: Tehnică antică folosită azi la realizarea unui glob pământesc.

  •  
  •  
  •  

În epoca modernă, odată cu apariția GPS-ului și a abundenței de hărți și globuri pământești produse în masă, arta de a realiza manual un glob pământesc aproape că a dispărut.

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes8__880În Anglia, de exemplu, mai există doar două ateliere, unul dintre ele este Bellerby & Co. Globemakers, un studio cu sediul în Londra.

Fiecare membru nou care se alătură echipei, are nevoie de minim șase luni de practică și exercițiu pentru a face un glob.

Una dintre provocările cele mai serioase din procesul realizarea a unui glob este lupta cu Pi – dacă nu măsori în mod constant și re-măsori, va fi imposibil să finalizezi procesul de crearea al globului.

De ce este nevoie pentru a fi un meșter de globuri pământești? O răbdare incredibilă și capacitatea de a-ți antrena corpul pentru a rezista unor poziții nu tocmai naturale, sau greu de suportat dupa câteva ore.

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes1__880

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes2__880

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes4__880

This-Job-Exists-In-the-Studio-With-One-Of-The-Worlds-Last-Remaining-Globe-makers3__880

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes19__880

This-Job-Exists-In-the-Studio-With-One-Of-The-Worlds-Last-Remaining-Globe-makers2__880Globul pământesc

Arno Peters, creatorul celebrei proiecții care îi poartă numele, consideră că forma rotundă era naturală pentru oamenii din timpurile vechi, deoarece ei cunoșteau o mică parte din suprafața terestră. Ne putem imagina că  pornind din punctul central Delfi și măsurând distanțe în toate direcțiile s-a ajuns în final la acea formă circulară.

Ideea sfericității Pământului a fost susținută de către Pitagora și Herodot și a fost dovedită de către Aristotel (secolul al IV-lea î.e.n.) și Eratostene (secolul al III-lea î.e.n.) prin executarea unor măsurători asupra arcului de meridian în Egipt. Tot din această perioadă provine și primul glob geografic a cărui creație este atribuită lui Crates.

Hiparh, în secolul al II-lea î.e.n., aduce contribuții importante în dezvoltarea cunoștințelor cartografice ale vremii prin introducerea primelor sisteme de proiecții cartografice. Lui îi sunt atribuite: utilizarea partiției sexagesimale și sistemele de longitudine-latitudine, primele proiecții conice, utilizarea științifică a astrolabului (cca. 150 î.e.n.).

Crates_Terrestrial_SphereReproducere modernă după o reconstrucție din 1921 a globului lui Crates (cca. 150 î.e.n.)

traducere și adaptare: Mădălina Corina Diaconu

sursa: boredpanda, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii