Noutăți

Galerie foto: Tehnică antică folosită azi la realizarea unui glob pământesc.

În epoca modernă, odată cu apariția GPS-ului și a abundenței de hărți și globuri pământești produse în masă, arta de a realiza manual un glob pământesc aproape că a dispărut.

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes8__880În Anglia, de exemplu, mai există doar două ateliere, unul dintre ele este Bellerby & Co. Globemakers, un studio cu sediul în Londra.

Fiecare membru nou care se alătură echipei, are nevoie de minim șase luni de practică și exercițiu pentru a face un glob.

Una dintre provocările cele mai serioase din procesul realizarea a unui glob este lupta cu Pi – dacă nu măsori în mod constant și re-măsori, va fi imposibil să finalizezi procesul de crearea al globului.

De ce este nevoie pentru a fi un meșter de globuri pământești? O răbdare incredibilă și capacitatea de a-ți antrena corpul pentru a rezista unor poziții nu tocmai naturale, sau greu de suportat dupa câteva ore.

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes1__880

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes2__880

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes4__880

This-Job-Exists-In-the-Studio-With-One-Of-The-Worlds-Last-Remaining-Globe-makers3__880

One-of-the-Worlds-Only-Globe-Making-Studios-Celebrates-the-Ancient-Art-of-Handcrafted-Globes19__880

This-Job-Exists-In-the-Studio-With-One-Of-The-Worlds-Last-Remaining-Globe-makers2__880Globul pământesc

Arno Peters, creatorul celebrei proiecții care îi poartă numele, consideră că forma rotundă era naturală pentru oamenii din timpurile vechi, deoarece ei cunoșteau o mică parte din suprafața terestră. Ne putem imagina că  pornind din punctul central Delfi și măsurând distanțe în toate direcțiile s-a ajuns în final la acea formă circulară.

Ideea sfericității Pământului a fost susținută de către Pitagora și Herodot și a fost dovedită de către Aristotel (secolul al IV-lea î.e.n.) și Eratostene (secolul al III-lea î.e.n.) prin executarea unor măsurători asupra arcului de meridian în Egipt. Tot din această perioadă provine și primul glob geografic a cărui creație este atribuită lui Crates.

Hiparh, în secolul al II-lea î.e.n., aduce contribuții importante în dezvoltarea cunoștințelor cartografice ale vremii prin introducerea primelor sisteme de proiecții cartografice. Lui îi sunt atribuite: utilizarea partiției sexagesimale și sistemele de longitudine-latitudine, primele proiecții conice, utilizarea științifică a astrolabului (cca. 150 î.e.n.).

Crates_Terrestrial_SphereReproducere modernă după o reconstrucție din 1921 a globului lui Crates (cca. 150 î.e.n.)

traducere și adaptare: Mădălina Corina Diaconu

sursa: boredpanda, wikipedia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii