Noutăți

“Fulgerele Fosilizate” – Spectaculosul fenomen care ia naștere când fulgerul lovește nisipul. Galerie foto

Fulgerul se produce în urma unui proces de descărcare electrică cauzat de o diferență de potențial electrostatic. Însă atunci când o astfel de descărcare electrică întâlnește o zonă de nisip, cum ar fi o plajă, particulele de nisip se pot topi și fuziona împreună în mai puțin de o secundă, condesând nisipul în tuburi goale, lungi, numite fulgurite. Termenul provine de la cuvântul latin ‘Fulgur”, ceea ce înseamnă “fulger”. Deși fulgerul lovește pământul cel puțin de un milion de ori în fiecare zi, rareori se formează aceste formațiuni spectaculoase.

Forma lor reflectă calea urmată de fulger la atingerea suprafeței, motiv pentru care fulguritele mai sunt numite și „fulgere fosilizate”

 fulgurite-6

fulgurite-2

fulgurite-1

fulgurite-5

fulgurite-7

fulgurite-9

sursa:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fulgurite-Adrar_mauritanien_%282%29.jpg

sursa: http://www.amusingplanet.com/2015/07/fulgurite-what-happens-when-lightning.html

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on “Fulgerele Fosilizate” – Spectaculosul fenomen care ia naștere când fulgerul lovește nisipul. Galerie foto

  1. FÚLGER, fulgere, s. n. 1. Fenomen atmosferic care constă într-o descărcare electrică luminoasă produsă între doi nori sau în interiorul unui nor.

    TRẮSNET, trăsnete, s. n. 1. Descărcare electrică în atmosferă, de același tip cu fulgerul, care se produce însă între un nor și pământ sau obiecte de pe pământ …

    TÚNET, tunete, s. n. 1. Zgomot puternic care însoțește o descărcare electrică atmosferică (fulger sau trăsnet).

  2. Cum, doar ştiam că în urma descărcărilor electrice, în nisip apar adevărate opere de artă, aşa învăţasem din „Sweet Home Alabama”. Se pare că operele de artă din film erau de la firma Simon Pearce, o companie de sticlărie din Vermont.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii