Noutăți

Franţa ignoră comemorările a 200 de ani de la bătălia de la Waterloo

Se împlinesc luna aceasta 200 de ani de la celebra bătălie de la Waterloo, pierdută de Napoléon pe 18 iunie 1815 şi care avea să ducă la abdicarea Impăratului francez câteva zile mai târziu. La Waterloo, în apropierea capitalei belgiene Bruxelles – regiune care era anexată acum două secole Franţei – au avut loc ceremonii pe o durată patru zile.

De ce Franţa nu celebrează deloc acest eveniment?

waterloo-200th-anniversary
“Waterloo a beneficiat de o punere în scenă şi de o producţie narativă excepţională”,
spune istoricul Patrice Gueniffey în paginile ziarului Le Monde, ziar de seară. Christophe Barbier, directorul revistei L’Express, declară: “Interesul acestei comemorări nu este decât de a pune Europa de o parte şi Franţa de cealaltă. Waterloo 2015 nu este decât o manifestaţie publicitară. Franţa are deci dreptate să ignore evenimentul şi să murmure un diplomatic « merde » la adresa celor care serbează bătălia”.

1024px-Andrieux_-_La_bataille_de_Waterloo
Bătălia de la Waterloo
a avut loc la 18 iunie 1815, în apropierea localității Waterloo din Belgia de astăzi, la 18 kilometri sud de Bruxelles, opunând o armată franceză condusă de Împăratul Napoleon unei armate a celei de-a Șaptea Coaliții, aflate sub comanda ducelui de Wellington și a feldmareșalului von Blücher. Bătălia s-a încheiat cu victoria decisivă a anglo-aliaților și prusacilor, victorie ce pecetluiește practic sfârșitul Imperiului napoleonian.

După ce Împăratul Napoleon a preluat din nou puterea în martie 1815, o nouă Coaliție europeană a masat armate la granițele Franței, cu scopul de a-l înlătura. Napoleon a decis însă să treacă primul la ofensivă, atacând armata prusacă și pe cea anglo-aliată, ambele cantonate în Belgia. Astfel, au loc o serie de confruntări minore în jurul localității Charleroi și apoi bătăliile de la Ligny și Quatre Bras, ambele purtate pe data de 16 iunie 1815. Deși cele două bătălii de pe 16 iunie s-au încheiat cu victoria francezilor și au împiedicat joncțiunea anglo-aliaților și a prusacilor, ele nu au fost decisive, astfel că, la 18 iunie, pe câmpul de bătălie de la Waterloo, armata anglo-aliată și elemente semnificative din armata prusacă au putut face joncțiunea pentru a pecetlui victoria decisivă a Coaliției. În timpul bătăliei de pe 18 iunie, o treime din armata franceză, detașată tocmai pentru a împiedica sau întârzia semnificativ înaintarea prusacilor a mărșăluit într-o direcție greșită și apoi a fost reținută de un Corp de armată prusac inferior numeric, la Wavre.

rr_napo-ligny
Ca urmare a înfrângerii catastrofale de la Waterloo, rămășițele armatei franceze, regrupate pe linia râului Sambre, sub comanda mareșalului Soult, apoi Grouchy, s-au retras în Franța, așteptând ofensiva Coaliției. Bătălia de la Waterloo a avut ca rezultat căderea definitivă a lui Napoleon, care, întors la Paris imediat după finalul bătăliei, a constatat că nu mai are susținerea Forului legislativ și, ca atare, a abdicat pe 22 iunie. Armata franceză a continuat să lupte o perioadă împotriva trupelor Coaliției, până la încheierea unui armistițiu, semnat la inițiativa ministrului de război francez, Mareșalul Davout. Odată ostilitățile încheiate, în Franța a avut loc „A doua Restaurație”, adică întoarcerea pe tron a Casei de Bourbon, prin pretendentul la Tron al Casei Regale, Ludovic al XVIII-lea.

surse: L’Express, Le Monde, wikipedia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii