Noutăți

Finlanda vrea sa ofere câte 560 de euro (2.500 de lei) lunar fiecărui cetățean al țării, ca un venit garantat

Finlanda se pregătește să lanseze un experiment social extrem de interesant pentru a afla dacă este sau nu venitul de bază garantat de stat un mijloc de eliminare a inegalităților sociale. Propunerea este totuși criticată de mai mulți economiști și oameni politici din Finlanda care susțin că măsura va duce țara către prăpastie din punct de vedere economic.

Osmo Soininvaara, consilier al orașului Helsinki, estimează că schema venitului de bază propus de guvern ar genera un deficit bugetar de până la 15 de miliarde de euro pe an dacă se va ajunge ca fiecare cetățean să primească acești bani.

Ministerul Afacerilor Sociale şi Sănătăţii a anunţat că va supune dezbaterii publice până la 9 septembrie un proiect de lege care va permite distribuirea acestei sume lunare în faza inițială doar pentru aproximativ 2.000 de persoane apte de muncă și alese la întâmplare de calculator. Experimentul va avea ca scop determinarea modului în care oamenii ar reacționa când vor știi că primesc bani fără a munci pentru aceștia, modul în care îi vor cheltui precum și randamentul pe care-l vor avea la job.

Este pur și simplu un experiment academic și nu o propunere realistă pentru un sistem de venit de bază garantat. Ducerea acestui experiment la nivel național ar genera un deficit de cel puțin zece miliarde de euro. Cum poate statul să-l susțină?”, afirmă Olli Kärkkäinen de profesie economist.

Finlanda are o populație de circa 5,4 milioane de locuitori iar salariile încep de la 3.000 de euro, în funcție de domeniul de activitate.

sursa: helsinkitimes.fi/

traducere și adaptare:  Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Finlanda vrea sa ofere câte 560 de euro (2.500 de lei) lunar fiecărui cetățean al țării, ca un venit garantat

  1. Locuiesc în Finlanda. Salariile nu încep de la 3000 de euro. Complet greșit! Sunt mult mai mici. Un salariu de 3000 de euro este considerat un salariu foarte mare aici. Nu știu de unde obțineți informațiile dar sunt greșite. Iar aici absolut orice venit este impozitat. Deci și acei 560 de euro vor fi impozitați cel mai probabil din 560 se va primi 420 de euro. Aici nu poți trai cu 420 de euro lunar. Numai mâncarea este extraordinar de scumpa, nemaivorbind de toate celelalte. Când prezentați ceva românilor, cercetați mai mult și spuneți adevărul!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii