Cunoaste lumea

Noutăți

Poate fi stresul cauza apariției firelor albe de păr? Ce spun specialiștii

  •  
  •  
  •  

Părul alb a fost multă vreme asociat cu stresul și procesul de îmbătrânire al omului. Însă sunt într-adevăr grijile zilnice un instrument care declanșează apariția firelor albe? Răspunsul este… complicat. În urma studiilor efectuate oamenii de știință au ajuns la concluzia că stresul lasă urme vizibile pe corpul nostru, însă când vine vorba de procesul de albire al părului părerile sunt împărțite, fiind nevoie de mai mulți factori care să influențeze apariția firelor albe pe capul nostru decât niște simple griji.

Culoarea părului nostru este dată de anumite celule cunoscute sub numele de melanocite. Pe măsură ce îmbătrânim, melanocitele slăbesc și mor, ceea ce lasă firele de păr fără “vopsea”. Afecțiunea aceasta poartă denumirea de stres oxidativ și apare în toate celulele din corpul nostru ca un proces firesc cauzat de îmbătrânire și nu din cauza stresului zilnic.

Când corpul nostru îmbătrânește nu mai poate lupta cu anumite tipuri de molecule nocive la fel de eficient ca la 20 sau 30 de ani, iar stresul contribuie la această scădere a eficienței organismului.

Stresul poate provoca pierderea părului într-o măsură mult mai mare decât albirea sa”, susține consultantul în dermatologie Miri Seiberg de la Institutul de Dermatologie Global din Florida.

Pe de altă parte cercetătorii de la Universitatea Harvard sunt convinși că stresul în mod regulat poate accelera procesul de albire, deoarece stresul poate produce niște molecule foarte reactive numite radicali liberi care opresc producția de melanină.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Poate fi stresul cauza apariției firelor albe de păr? Ce spun specialiștii

  1. minciuni ! cunosc un prieten care are de la 20 ani par alb in cap

  2. Eu am de la 16 ani fire albe la fel cum are si mama! E oare genetic?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii