Noutăți

Fenomen astronomic unic la care americanii au fost martori fără să-și dea seama. Ce s-a întâmplat în timpul eclipsei de Soare din această vară?

La mijlocul acestui an, pe 21 august, americanii au putut fi martorii unei eclipse totale de Soare, un moment frumos, de neuitat, și se pare că unic în istorie, cel puțin de când aceste fenomene astronomice sunt cercetate și datate. Oamenii de știință au raportat faptul că eclipsa a creatvaluri de arc” în atmosfera Pământului. Este un fenomen care a fost mul timp teoretizat, dar nu a fost detectat până acum. Ipoteza că eclipsa Soarelui ar produce valuri de arc în atmosfera superioară a Pământului a fost propusă pentru prima dată în 1970. Conform acestei idei, întrucât umbra Lunii cade în atmosferă și se deplasează pe planetă cu viteză foarte mare, temperatura scade dramatic. Această umbră se mișcă rapid cauzând valuri gravitaționale, la fel ca un vapor care lasă unde în apa din urma sa.

De la propunerea inițială din 1970, s-au făcut mai multe încercări de a dovedi acest lucru, însă niciunul concludent. Microbarografiile au fost folosite pentru a observa o eclipsă observată în 1976 din Australia, și mai apoi eclipsa totală din 1987,  sau cea din 2009 din Taiwan și Japonia, însă nici unul dintre aceste evenimente nu au produs rezultate concludente. În timpul studiului efectuat pe eclipsa din SUA, oamenii de știință au detectat aceste valuri de arc atmosferice călătorind la viteze de 280 de metri pe secundă.

“Acest studiu relevă interconexiunile complexe dintre atmosfera și ionosfera neutră a Soarelui, Lunii și a Pământului și demonstrează procese
le de cuplare persistente între diferitele componente ale atmosferei Pământului, subiect de interes semnificativ dacă dorim să înțelegem complexitatea atmosferei. Fenomenul din SUA prezintă cel mai cuprinzător set de caracteristici de undă induse de eclipsele observate de om. Eclipsa din această vară a fost cu adevărat specială“, se arată în lucrarea celor de la MIT, publicată de Geophysical Research Letters.

bowwaves

sursa: http://www.sciencealert.com/the-august-eclipse-created-bow-waves-in-earth-s-atmosphere

sursa: http://www.messagetoeagle.com/never-seen-phenomenon-great-american-eclipse-created-bow-earths-atmosphere/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii