Noutăți

Fără expresivitatea sprâncenelor, Homo Sapiens ar fi putut să dispară la fel ca Neanderthalienii. Iată de ce…

Cu toții le avem, dar la ce ne folosesc sprâncenele? Ne oferă în primul rând protecție împotriva propriei noastre transpirații de pe frunte, care fără acestea ne-ar ajunge în ochi. Însă, potrivit oamenilor de știință, au avut un rol foarte important în evoluția noastră; fără acestea omul modern nu ar fi putut exista astăzi. Potrivit sciencealert.com, astazi, datorită sprâncenelor avem osul frontal mult mai puțin proeminent decât cel al strămoșilor noștri. Neanderthalienii aveau arcada supraorbitală mult mai proeminentă, osul frontal fiind foarte dezvoltat, păreau întotdeauna mai încruntați și mai gata de confruntare, ceea ce a redus posibilitatea de socializare în grupuri mari.

Potrivit unui studiu publicat în Nature Ecology and Evolution, Homo Sapiens, strămoșul nostru, a evoluat și una dintre adaptările lui a fost tocmai sprânceana mobilă, care poate exprima o serie intreagă de emoții, și nu doar o față încruntată. Sprânceana a jucat un rol important în supraviețuirea noastră, ca specie. Cercetările au arătat deja că oamenii de astăzi în mod inconștient își ridică sprâncenele pentru scurt timp când văd pe cineva de la distanță pentru a arăta că nu sunt o amenințare. Și ne ridicăm și sprâncenele pentru a ne arăta simpatia cu ceilalți, o tendință observată de Darwin în secolul al XIX-lea.

Din punct de vedere istoric, aceste schimbări semnificative au apărut într-un moment în care strămoșii noștri au început să socializeze și să colaboreze pentru supraviețuire. Fiind deschiși să creeze prietenii, nu au mai avut nevoie de acea expresie dură de războinici. Arcada supraorbitală nu a mai fost la fel de proeminenta, lucru ce a permis sprâncenelor să se miște libere. În concluzie, trăind în comunități mari, au supraviețuit în fața tuturor primejdiilor, ceea ce Omul de Neanderthal nu a reușit!

sursa: https://www.sciencealert.com/why-do-humans-have-eyebrows-neanderthals

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii