Cunoaste lumea

Noutăți

Exploziile de raze gamma – cele mai puternice din Univers. O astfel de explozie a eliberat echivalentul energiei produsă de Soare în 10 miliarde de ani!

  •  
  •  
  •  

Cel mai puternic tip de explozie din Univers poate lua naștere numai odată cu sfârșitul stelelor masive. Ultima dată a fost înregistrat un astfel de fenomen cosmic, de către oamenii de știință, anul trecut, fiind un eveniment fără precedent, din punct de vedere al datelor colectate. Exploziile de raze gamma îi fascinează pe oamenii de știință încă din anii ’60, dar explozia la care facem referire acum a fost una nemaiîntâlnită.

Exploziile de acest tip eliberează, în doar câteva secunde, cantitatea de energie pe care Soarele nostru o produce în 10 miliarde de ani sau în întreaga sa durată de viață. Explozia colosală surprinsă și înregistrată printr-un concurs fericit de împrejurări de către astronomi s-a petrecut la 9-10 miliarde de ani lumină de Terra.

Există două feluri de explozii de raze gamma: scurte și lungi.  Exploziile lungi de raze gamma durează circa un minut iar oamenii de știință cred că ele sunt produse de către supernove (când miezul unei stele masive intră în colaps gravitațional, pentru a se preschimba într-o gaură neagră).  La rândul lor, exploziile scurte de raze gamma durează circa o secundă și sunt produse atunci când fuzionează două stele neutronice.

f

c

Ultimul eveniment exploziv de acest soi, adică explozia la care facem referire, cunoscută sub numele de GRB 160625B, a fost înregistrată de către o echipă de cercetători, în luna iunie a anului trecut. Explozia de radiații gamma a fost detectată, prima dată, de către Telescopul spațial Fermi cu raze gamma al NASA. Sursa acestei explozii de radiații gamma a fost, se pare, o gaură  neagră situată în constelația Delphinus.

Prof. Carole Mundell de la University of Bath, implicată în studiul fenomenului, susține că oamenii de știință au fost avertizați de către o scurtă emisie luminoasă, cu durata de numai o secundă, și că la 100 de secunde după această mică sclipire, timp ce le-a îngăduit cercetătorilor, din fericire, să orienteze telescoapele în direcția adecvată, s-a produs spectaculoasa și uriașa explozie.

d

Într-un astfel de caz, pe măsură ce miezul unei stele masive intră în colaps, sunt eliberate fluxuri puternice de particule și radiații de tip gamma, în direcții opuse. Se crede că ar fi implicate câmpurile magnetice, dar acest lucru este greu de probat, dat fiind că exploziile colosale de acest tip durează de la câteva secunde la câteva minute și se petrec la distanțe imense față de Terra, la depărtări de miliarde de ani lumină.

Aceste distanțe sunt suficiente pentru ca valul de radiații gamma să-și piardă forța. Dacă o asemenea explozie ar avea loc mai aproape, să zicem la doar câteva mii de ani lumină de Terra, radiațiile gamma, ce se deplasează prin spațiu cu viteza luminii, ne-ar pune, tuturor, existențele în primejdie. De altfel, ele ar putea fi și una dintre explicațiile faptului că încă n-a fost descoperită o altă planetă deținătoare de biosferă, într-un Univers care ar trebui să fie ceva mai bine populat cu forme de viață, având în vedere imensitatea și vârsta sa respectabilă, de circa 13,80 miliarde de ani.

În mod obișnuit, stratul de ozon îndeplinește un rol de „scut al Terrei” față de radiațiile cosmice, însă el n-ar face față emisiilor de energie provenite de la cele mai puternice explozii ce pot exista în Univers, situate, ca intensitate, pe locul secund… după Big Bang. Din fericire, Terra se află într-o margine de galaxie, departe de urgiile cele știute și neștiute ale Cosmosului. Sau, poate că ne ocrotește Cineva, Care ne-a și creat!

a

e

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii