Noutăți

Expediția care își propunea forarea în aduncul oceanului Indian, pentru a ajunge în Centrul Pământului, a eșuat

 •  
 •  
 •  

După aproape două luni pe mare, cercetătorii de pe vasul Joides Resolution se întorc acasă, bifând încă un insucces în încercarea de a ajunge în centrul Pământului.

Proiectul viza în prima fază forarea la o adâncime de 1,5 km în interiorul scoarței, de unde să se preleveze mai multe mostre de rocă, iar apoi să se încerce forarea până la limita scoarței terestre. Însă nu s-a reușit decât forarea până la 789 metri într-o porțiune de pe fundul oceanului Indian, cunoscută sub numele de masivul Atlantis Bank.

forare

Această zonă este formată dintr-o rocă vulcanică numită gabbro. Roca are o culoare neagră-cenuşie, uneori cu nuanţe verzi-albăstrui. Culoarea închisă este determinată de prezenţa mineralelor închise la culoare ca piroxeni şi olivină, pe când culoarea deschisă este determinată de prezenţa mineralelor plagioclaze din grupa feldspatului, cu absenţa silicaţilor din grupa cuarţului.

Cercetătorii susțin că proiectul nu este abandonat cu totul și speră să revină într-un viitor apropiat în zonă pentru a reîncerca atingerea zonei de delimitare a scoarței terestre. Totuși obiectivul pe termen scurt va fi acela de a găsi soluții pentru ca echipamentele de forare să poată străpunge cu mai mult succes acest tip dur de rocă într-un mediu atât de ostil cum este adâncul oceanului.

sursa:foxnews.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

2 Comments on Expediția care își propunea forarea în aduncul oceanului Indian, pentru a ajunge în Centrul Pământului, a eșuat

 1. “Toate marile descoperiri s-au facut din greseala!”Au incercat sa ajunga in centrul Terrei,dar pe parcursul a 789m ,au descoperit ,,superbabuinul”,care a cugetat:,,ce ne facem cind ajungem in centru si intra apa in gaura?Stim ca urmatorul potop trebuie sa fie cu foc,dar nici un piroman nu da foc unui butoi plin cu apa”.Data viitoare or sa incerce intr-o punga cu gaz in Siberia!

 2. Cînd centrul pămîntului o să se afle la 790(!) metri atunci o să fie valabil şi titlul articolului, pînă atunci titlul este doar o dovadă de nepricepere şi inducere în eroare, nefiind prima dată cînd un titlu bombastic este folosit numai pentru a atrage atenţia. Dacă tot vorbiţi de gaura pînă în “centrul pămîntului” de ce nu vorbiţi şi de gaura de foraj de la Kola, (fostul) URSS ? Respectiv un proiect prin care se dorea să sape cât mai adânc în scoarţa Pământului. Nicidecum pînă în “centrul pămîntului” ! Adîncimea maximă atinsă este 12.261 m. Tot ca idee, cea mai mare adîncime atinsă este 12.290 m, cea a puţului petrolier Maersk BD-04A, de la Al-Shaheen, Qatar. Nici acesta nu o ajuns la “centrul pămîntului”.
  Decît să puneţi titluri bombastice şi greşite, “aduncul oceanului…” în loc de “adîncul…”, mai bine aţi începe cu o căutare pe Google, ar fi mai elegant: pentru că blogul are o ţinută înaltă, informaţiile sînt de încredere (vis-a-vis de alte bloguri cărora nu merită nici măcar să le rostesc numele) şi e preferabil să păstraţi calitatea cît mai ridicată.
  Din respect pentru ştiinţă, din respect pentru cititori !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii