Noutăți

Există dovezi foarte solide care arată faptul că alcoolul poate deteriora direct ADN-ul

  •  
  •  
  •  

Există un număr tot mai mare de dovezi care leagă consumul de alcool de un risc crescut de cancer, una dintre aceste dovezi fiind adusă de oamenii de știință din Regatul Unit. Într-un nou studiu realizat pe șoarecii de laborator, cercetătorii au constatat faptul că alcoolul dăunează ADN-ului nostru. Vinovatul este un compus chimic denumit acetaldehidă, un produs secundar al procesului de metabolizare a alcoolului. Atunci când acetaldehida nu este defalcată, spre exemplu atunci când cineva a consumat alcool în cantități pe care organismul nu reușește să le metabolizeze, aceasta se acumulează în celule.

Folosind un organism viu, oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au putut observa modul în care acest lucru se întâmplă. Aceștia au folosit analiza cromozomilor și secvențierea ADN-ului pentru a măsura daunele genetice provocate de alcool și etanol unor șoareci. Au descoperit că acetaldehida poate deteriora și produce pauze dublu-catenare în ADN-ul din interiorul celulelor, lucru ce duce la modificarea acestora în mod ireversibil.

Organismul are un mecanism de apărare împotriva acetaldehidei și anume un grup de enzime numite acetaldehidă dehidrogenaze (ALDH). Atunci când acestea funcționează corect, neutralizează acetaldehida prin transformarea acesteia în acetat, pe care organismul îl poate folosi ca energie, însă în cazul unei cantități mari de alcool, celulele stem din sânge nu mai sunt capabile să producă această enzimă ALDH, lucru ce face ca acetaldehida să se acumuleze.

Studiul subliniază faptul că organismul care nu este în masură să proceseze alcoolul ingerat este predispus la daune mari ale ADN-ului și, prin urmare, la anumite tipuri de cancer.

sursa: http://www.sciencealert.com/alcohol-damages-dna-stem-cells-cancer-acetaldehyde

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii