Noutăți

EXCLUSIVITATE – Tezaure din aur și argint descoperite în Sibiu. Galerie foto

 •  
 •  
 •  

În urmă cu ceva vreme spuneam că dacă s-ar lua aproape oricare km pătrat din România și s-ar săpa sistematic, până la 5-10 metri adâncime, s-ar descoperi artefacte și comori care ne-ar uimi, într-atât de bogat în istorie este acest pământ.

Din păcate, din motive pe care le cunoaștem, statul român nu a susținut decât în proporție de 1-2% cercetarea sistematică a siturilor arheologice cunoscute de pe teritoriul României. În rest tăcere, dezinteres și rea-credință!

Tocmai de aceea, munca detectoriștilor onești este un sprijin important pentru arheologi, chiar dacă unii dintre specialiști sunt cu totul împotriva lor. Fără îndoială, dintr-un anumit punct de vedere au dreptate: scoaterea unor artefacte din context creează probleme la datarea acestora și poate ucide povestea lor. Totuși, atunci când detectoriștii sunt onești și au o legătură cu specialiștii, pe care îi informează cu exactitate unde anume au găsit un artefact, se pot pune bazele unor colaborări fructuoase. Totul e ca și arheologii să meargă pe teren și să investigheze locațiile în care un detectorist descoperă ceva important; lucru care adeseori nu se petrece!

În articolul de astăzi, care este primul dintre cele pe care le voi dedica în regim de exclusivitate tezaurelor descoperite pe teritoriul județului Sibiu în acest an, voi prezenta comorile din aur și argint scoase la lumină de Mîndrilă Nicolae Bogdan și Jovrea Claudiu, tezaure predate arheologilor din Sibiu.

Bogdan si Claudiu

Mîndrilă Nicolae Bogdan și Jovrea Claudiu

Iată cum motivează arheologii amatori pasiunea pentru ceea ce fac – Jovrea Claudiu: “Fiind fascinat de antichități, m-am hotărât să caut comorile nedescoperite ale țării noastre. Am primit un detector cadou de la soacra mea și așa am început să cutreier dealurile din împrejurul Sibiului. Ulterior vorbind cu prietenul meu Bogdan, ne-am decis să căutăm împreună, și el având acelasi hobby. Marea noastră uimire a fost că în realitate chiar sunt obiecte nedescoperite înca – le-am găsit, le-am adunat și le-am predat statului pentru a mări patrimoniul țării. Acum am dori sa arătăm si populației României ce am descoperit, astfel să se știe, lucru deja știut dar uitat, că România este o țară frumoasă și bogată.”

Cele peste 1.500 de obiecte antice și medievale scoase la lumină de cei doi tineri pasionați de istorie au fost predate arheologilor din Sibiu, respectându-se întreg protocolul legal. Cu toate că primul proces verbal de predare-primire (din cele 5 încheiate în acest an) este datat la mijlocul lunii februarie 2015, nici până astăzi specialiștii nu s-au pronunțat asupra culturii cărora le-ar aparține artefactele. De asemenea, din lipsă de timp, arheologii nu au ajuns la locul tuturor descoperirilor, pentru a le marca…

Nevoia de implicare a arheologilor este cu atât mai mare cu cât, potrivit celor doi detectoriști, este posibil ca într-un anumit loc să existe o așezare sau cetate dacică de mari dimensiuni, necunoscută lumii arheologice românești. Tocmai de aceea, nu este firesc ca tezaure de importanța celor din care prezint astăzi doar o frântură să nu fie aduse de specialiști în atenția publicului larg, în cel mai scurt timp!

Până când acest lucru se va petrece, să admirăm o mică parte din comorile descoperite de Mîndrilă Nicolae Bogdan și Jovea Claudiu, aflate astăzi în custodia arheologilor sibieni, imagini pe care vi le prezentăm în exclusivitate! (Vor urma și altele) Mulțumiri celor doi pentru descoperirile făcute și pentru faptul că au decis să le împărtășească tuturor!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Tezaur aur sibiu

Bucle din aur cu o vechime posibila de 4-5.000 de ani

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

110 monede din argint de tip drahma dyrrachium, descoperite în oala care se află în centru. Vechi de 2.200-2.300 de ani

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Monede dacice din bronz

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Monede romane din argint și bronz

brosa din argint

Brosa din argint

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

8 Comments on EXCLUSIVITATE – Tezaure din aur și argint descoperite în Sibiu. Galerie foto

 1. Nu mai incurajati detectorismul…nu e ceva util ruperea din context a unor obiecte si nici mersul pe teren fara arheolog nu e legal.

  • Stimate domnule Adrian, ce nu vi se pare legal, ca le-au predat statului? Poate ei vor o Romanie curata si tot ce e al nostru sa ramana in tara, nu sa fie vandut pe sub mana ca pe vremuri…sunt curioasa din ce generatie faceti parte, daca sunteti tanar…pacat, daca nu, e de inteles….dar vremurile se schimba si tinerii vor schimbare in bine. Multumim baieti, tineti-o tot asa, poate se schimba si parerea lumii despre Romania, ca de hoti si de hotii suntem satui.

 2. Aiureaintramvai // 6 decembrie 2015 at 12:31 // Răspunde

  Felicitări! Un adevărat masacru cultural !

 3. Hop si voi cu carcoteala! Acesti doi detectoristi nu numai ca fac totul legal, dar colaboreaza cu arheologii. In conditiile in care nu prea mai sunt santiere active iar multi arheologi nu sunt preocupati de popularizarea descoperirilor care se fac, poate ca acest fel de descoperiri mai impulsioneaza ceva. Pana una alta, in mai toate muzeele zac in subsoluri tone de artefacte abandonate in timp ce unii arheologi isi fac veacul prin birouri, neproducand nimic. Cam ce masacru cultural se petrece acolo? Ce ziceti?

  • Bravo Daniel roxin detectoristii particular trebuie incurajat la maxim chiar privat intro firma masiva

   • Georgeta Lukacs // 29 iunie 2016 at 23:46 // Răspunde

    S-au instrainat documente semnificative apartinand muzeelor romanesti! Ministrii Culturii romanesti, din ultimul sfert de secol, au servit unele interese , straine poporului roman!

 4. Ăstia care comentează impotriva noastra a detectoristilor sunt putorile alea de la Patrimoniu care asteapta sfârsitul lunii sa isi ia salariul,fara sa isi miste fundul din fata calculatorului!Persoane care nu iubesc istoria României.Felicitări celor 2 detectoristi!

 5. cetățeanul tulburat // 7 decembrie 2015 at 8:12 // Răspunde

  Nu e complicat de înțeles de ce nimeni din conducerea țării nu este interesat să scotocească pământul în căutarea comorilor dacice…păi dacă intr-adevăr s-ar dori, atunci ar trebui să rescriem istoria planetei, nu comorile ar fi problema, ar ieși la iveală locații, înscrisuri vechi, artefacte care ar răsturna complet societatea în care trăim, păi bieții masoni s-au străduit să ne țină atâta timp în întuneric iar acum credeți că are cineva voie să aprindă lumina?!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii