Noutăți

Evoluția omului, din punct de vedere biologic, continuă și în zilele noastre? Un expert de la Harvard susține că da

  •  
  •  
  •  

Lumea științifică a acceptat în mare parte ideea evoluției umane, supraviețuirea celui mai puternic și procesul de selecție naturală. Totuși, oamenii de știință nu cad de acord cu privire la momentul în care aceasta evoluție a omului a încetat, dacă aceasta a încetat sau continuă și în zilele noastre. Un cercetător de la Harvard consideră că încă evoluăm, însă mai lent decât în trecutul îndepărtat. Potrivit propiilor cercetări, corpul uman se schimbă lent dar în mod constant. Jonathan Beauchamp, de la Universitatea Harvard, a cercetat rata de natalitate şi transmitere a genelor de la părinţi la copii a circa 20.000 de persoane din Statele Unite ale Americii.

Toate persoanele din cadrul studiului s-au născut între 1931 şi 1953 şi au depăşit vârsta copilăriei în momentul în care studiul a fost efectuat. Beauchamp a analizat numărul de copii pe care fiecare persoană l-a avut, precum şi alte trăsături, inclusiv indexul masei corporale, nivelul schizofreniei, vârsta menstruală şi nivelul de educaţie.

„Rezultatele mele demonstrează faptul că oamenii încă evoluează, dar mult mai lent, faţă de schimbările rapide ale generaţiilor trecute care au fost expuse factorilor culturali şi de mediu într-un mod mai pronunțat. Oamenii contemporani sunt atât de evoluaţi încât pot controla mediul înconjurător rezolvând probleme precum bolile, lipsa locuinţelor sau a hranei.bPe de altă parte, viaţa modernă se schimbă cu o rapiditate mult mai mare decât în trecut, iar oamenii se schimbă odată cu ea, devenind mult prea distraşi de tehnologie și goana după consum ca să observe aceste schimbări din jurul lor”, a declarat Beauchamp.

Majoritatea cercetătorilor, inclusiv Beauchamp, consideră că există o diferenţă între evoluţia culturală şi evoluţia biologică. Mutația genetică, driftul genetic (mișcarea variantelor genetice într-o populație) și fluxul de gene (migrarea genelor între populații) pot declanșa schimbări evolutive, precum și selecția naturală. Conform unor opinii, evoluția nu se oprește niciodată până în momentul în care o specie ajunge la extincție.

Renumitul naturalist Sir David Attenborough este de o altă părere: “Cred că am încetat să evoluăm. Procesul evolutiv este acum cultural … Oamenii au o mare moștenire culturală, precum și o moștenire fizică, genetică, putem moșteni o cunoaștere a computerelor sau a televiziunii, a electronicii, a avioanelor și așa mai departe. Fiecare generație are toate aceste informații care le spun aceste lucruri, așa că evoluția noastră culturală are o rapiditate extraordinară, dar cred că este singurul tip de evoluție care are loc în prezent. Cea biologică a încetat”.

sursa: https://www.sciencealert.com/here-s-the-theory-that-humans-are-still-evolving
tradcuere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii