Noutăți

Este unul dintre cele mai populare sporturi din lume, dar știi cum a apărut baschetul?

  •  
  •  
  •  

Spre deosebire de alte sporturi de echipă precum fotbalul sau handbalul, ale căror reguli au evoluat în timp prin aportul fanilor, baschetul a apărut doar datorită unui singur inventator. Se întâmpla în data de 21 decembrie 1896, într-o sală de sport din Statele Unite ale Americii.

Canadianul James Naismith, profesor de sport de origine canadiană, încerca să găsească o modalitate mai bună de a-și ține studenții în formă în timpul iernilor când aceștia nu se pot bucura de terenul de sport din incinta universității. Atunci îi vine ideea de a împărți elevii în două echipe și de ai pune să arunce mingea de fotbal la două cutii de piersici legate de două bârne din sala de sport.

baskte2
Le-am spus băieților că astăzi ne vom face propriul nostru joc, cu propriile noastre reguli. Am bătut în cuie două coșuri de piersici și le-am spus că ideea acestui joc este de a arunca mingea în coșul de piersici al echipei adverse. Apoi am fluierat startul primului meci din ceea ce astăzi numim baschet”, declara Naismith în anul 1939, pentru postul de radio WOR-AM din New York City.”

Instructorul de educație fizică a elaborat 13 reguli pentru invenția sa pe care le-a postat în sala de sport. Vestea noului sport s-a răspândit foarte repede în campusul universității YMCAs. În ciuda sugestiilor studenților de a numi sportul “Naismith Ball”, inventatorul modest i-a spus baschet.

Primul meci oficial a avut loc în 1895, iar primul joc feminin un an mai târziu. Prima ligă profesionistă de baschet a fost înfiinţată în anul 1898.

basket1

sursa: history.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii