Noutăți

Este oficial: undele gravitaționale despre care Einstein vorbea acum 100 de ani există cu adevărat

Existenţa undelor gravitaţionale prezisă pentru prima dată în urmă cu 100 de ani de Albert Einstein, a fost confirmată acum de oamenii de știință. Astrofizicienii au detectat semnale clare ale undelor gravitaționale care provin de la ciocnirea a două găuri negre masive, la o distanță de 1,5 miliarde de ani lumină de planeta noastră.

Relativitatea generală a fost formulată de Einstein în 1916. Această teorie utilizează formulele matematice ale geometriei diferenţiale şi a tensorilor pentru descrierea gravitaţiei. Spre deosebire de relativitatea restrânsă, legile relativităţii generale sunt aceleaşi pentru toţi observatorii, chiar dacă aceştia se deplasează de o manieră neuniformă, unii faţă de ceilalţi. Relativitatea generală este o teorie geometrică, care postulează că prezenţa de masă şi energie conduce la “curbura” spaţiului, şi că această curbură influenţează traiectoria altor obiecte, inclusiv a luminii, în urma forţelor gravitaţionale. Această teorie poate fi utilizată pentru construirea unor modele matematice ale originii şi evoluţiei Universului şi reprezintă deci unul din instrumentele cosmologiei fizice.

Detectarea directă a undelor gravitaționale le va permite astronomilor să vadă Universul într-o lumină diferită, oferindu-le o oportunitate fără precedent de a observa partea “întunecată” a cosmosului.

„Această descoperire nu confirma doar teoriile lui Einstein, ea marchează nașterea unei noi ramuri a astronomiei, cea  gravitațională”, a declarat profesorul Sheila Rowan, directorul Universității din Glasgow și a Institutul pentru Cercetare gravitațională.

 

sursa: independent.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Este oficial: undele gravitaționale despre care Einstein vorbea acum 100 de ani există cu adevărat

  1. Despre aceste lucruri, am aflat in urma cu vreo trei decenii si jumatate ,de la maistrul nostru din liceu.Dupa ce ne-am saturat de cazut cu deltaplanul(o ciudatenie Rogallo care totusi se ridica la 1,5-2 m si parcurgea vreo citiva zeci de metri echilibrata cu un…ciocan:) ),s-a apucat sa ne vorbeasca despre univers,curbarea luminii si despre ceeea ce numea el ,,o alta dimensiune,cea a gravitatiei”.Eh,alte vremuri ,alti oameni,alte preocupari.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii