Noutăți

ESA a dezvoltat un propulsor de satelit care foloseşte… aerul ca și combustibil. Tehnologia ar putea produce o revoluție în domeniu

 •  
 •  
 •  

Lumea are de acum un propulsor de satelit care utilizează aerul în locul combustibilului, iar acesta ar putea schimba modul în care sateliții zboară în jurul Pământului. Noul propulsor poate colecta, comprima, încărca electric și apoi elibera molecule de aer, eliminând nevoia de a fi propulsat de un combustibil chimic. Tot ce are nevoie acest propulsor este o anumită cantitate de electricitate, care poate fi obţinută de la Soare cu ajutorul unor panouri fotovoltaice.

Conform testelor efectuate până în prezent de către o echipă de cercetători din cadrul Agenției Spațiale Europene, noul propulsor ar putea fi utilizat de către un nou tip de satelit care ar putea zbura cu ajutorul propulsorului nu doar în jurul Pământului, ci și în jurul planetei Marte. “Rezultatele ne arată că propulsia electrică prin utilizarea aerului nu mai este pur și simplu o teorie, ci un concept tangibil, la care mai trebuie să lucrăm, însă care va deservi cu siguranță omenirea într-un viitor apropiat”, spune unul dintre oamenii de știință ESA , Louis Walpot.

ESA studiază acest timp de propulse de cel puțin un deceniu. Satelitul GOCE, Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer, al agenției spațiale, destinat cartografierii câmpului gravitaţional al Pământului, a funcționat mai mult de 5 ani cu ajutorul unui tip similar de propulsor, deși acesta a folosit și 40 de kilograme de xenon ca agent de propulsie. În prezent ESA studiază modul prin care poate înlocui xenonul cu aer. Chiar dacă în spaţiul cosmic nu există molecule de aer, acestea pot fi colectate, într-o cantitate suficient de mare, din regiunile exterioare ale atmosferei pentru a fi utilizate de sateliţii aflaţi pe o orbită terestră joasă.

Air-breathing_ion_thruster-cover_1024

Aceste zone exterioare ale atmosferei încetinesc treptat sateliţii, astfel încât traiectoria acestora trebuie corectată, prin utilizarea unor propulsoare. Pentru realizarea propulsoarelor pe bază de aer cercetătorii au căutat o modalitate eficientă de a colecta și de a comprima moleculele de aer, încărcarea electrică și ionizarea fiind, de asemenea, esențiale pentru obţinerea accelerației necesare funcţionării acestui tip de propulsor.

Mai este încă mult de muncă înainte ca un astfel de sistem de propulsie să poată fi montat pe un satelit, dar aceasta este o dovadă solidă că un astfel de sistem este realizabil. Principala problemă cu propulsorul chimic este că trebuie încărcat la bordul rachetelor, lucru ce îngreunează navele spațiale și bineînțeles măresc costul călătoriilor spațiale.

sursa: https://www.sciencealert.com/new-electric-space-rocket-thruster-runs-on-air

traducere și adpatare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on ESA a dezvoltat un propulsor de satelit care foloseşte… aerul ca și combustibil. Tehnologia ar putea produce o revoluție în domeniu

 1. cetățeanul tulburat // 23 mai 2018 at 11:05 // Răspunde

  Zero-point cuantum vacuum energy
  este o tehnologie care există și ne este suprimată… care poate înlocui ceea ce folosim în prezent petrolul, gazul, baterii, panouri solare etc.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii