Cunoaste lumea

Noutăți

Era omul de Neanderthal capabil de compasiune față de semenii săi aflați în neputință? Sau era doar o brută nepăsătoare?

  •  
  •  
  •  

În urmă cu câteva decenii, o echipă de arheologi americani descoperea rămășițele unui om de Neanderthal în peștera Shanidar, din Kurdistanul irakian. Studiile ulterioare ale fragmentelor osoase au arătat că respectivul om, ce a trăit în urmă cu 50.000 de ani, a suferit, la un moment dat, în viața sa, numeroase leziuni, mai ales la nivelul capului. Nimic neobișnuit pentru epoca dură în care a viețuit Shanidar 1, așa cum l-au numit cercetătorii. Uimitor este, după cum vom vedea, un alt aspect, care îi pune pe neanderthalieni într-o altă lumină, care contrastează cu teoria că ei erau, pur și simplu, niște brute lipsite de empatie și sensibilitate.

Shanidar 1

Pestera Shanidar

Pestera Shanidar

Așa cum au arătat cercetările recente, Shanidar 1 a trecut printr-un episod traumatic (poate o confruntare cu un trib rival ori un atac al vreunei fiare înfuriate) în urma căruia s-a ales cu o lovitură severă în partea laterală a feței, o ruptură și o eventuală amputare a antebrațului drept, răni severe la piciorul drept, precum și o deteriorare progresivă a auzului, soldată finalmente cu pierderea totală a acestei funcții senzoriale. Într-o eră în care integritatea simțurilor și capacitatea de efort fizic erau esențiale, aceste leziuni puteau echivala cu o condamnare la moarte, pentru un bărbat. Date fiind dificultățile de procurare a hranei și viața imprevizibilă de vânător-culegător, șansele de a trăi ale unui individ cu grave invalidități par să fi fost foarte reduse, date fiind dificultățile majore cărora trebuiau să le facă față chiar și indivizii sănătoși, capabili să se deplaseze rapid și să se apere de pericole.

Așa cum arată noua analiză publicată zilele trecute în jurnalul PLoS ONE, neanderthalianul Shanidar 1 a ajuns, după evenimentul traumatizant prin care a trecut, în situația de a nu mai putea supraviețui altfel decât cu ajutorul semenilor săi. Faptul că a reușit să mai trăiască după incidentul invalidant arată că aceștia nu l-au părăsit, că au continuat să-l sprijine, chiar dacă ce nu se mai putea implica deloc în activitățile care asigurau cele necesare traiului pentru grupul său.

Detalii craniu Shanidar 1

Erik Trinkaus, profesor de antropologie la Universitatea Washington din Saint Louis și coautor al studiului, susține că mai mult decât pierderea unui antebraț, leziunile de la nivelul piciorului și celelalte vătămări care nu s-au mai putut vindeca complet, surzenia lui Shanidar 1 l-ar fi făcut, dacă ar fi fost lăsat pe cont propriu, să devină o pradă foarte ușoară pentru carnivorele omniprezente în mediul său de viață. Dat fiind că a reușit să supraviețuiască multă vreme după evenimentul în urma căruia a rămas cu grave invalidități, se pare că apropiații săi au făcut eforturi suplimentare pentru a-l ocroti de pericole, că l-au hrănit, i-au oferit adăpost și l-au transportat oriunde se deplasa grupul, în căutare de resurse de hrană.  Așa cum observă specialiștii de la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța, creșterea de țesut osos de la nivelul urechii interne, care s-a manifestat la Shanidar 1, a determinat, în cele din urmă, o pierdere completă a simțului auzului și, prin aceasta, incapacitatea sa de a evita primejdiile.

Shanidar 1 nu este singurul neanderhalian care a supraviețuit cu invalidități, însă este un caz extrem datorită numărului mare al acestora. Și totuși a reușit să ajungă la o vârstă destul de înaintată, de peste 40 de ani, contrastând cu speranța de viață redusă, specifică epocii îndepărtate și crude în care a trăit. Dacă au existat oameni de știință care au arătat că nivelul de inteligență al oamenilor de Neanderthal era comparabil cu al oamenilor moderni, iată că nici la capitolul empatie sau compasiune nu erau deficitari, de vreme ce le purtau de grijă și membrilor neputincioși ai micilor comunități de vânători-culegători pe care le formau.

Neanderthal 3

Neandertalieni 2

Peștera Shanidar a mai oferit și alte dovezi ale umanității și sentimentelor avansate de care erau capabili „primitivii” neanderthalieni. Acolo au fost descoperite indicii că se practica depunerea florilor în locurile în care erau înhumate trupurile indivizilor trecuți la cele veșnice. În această peșteră aflată în Munții Zagros au fost descoperite oseminte provenite de la mai mulți oameni de Neanderthal, care au trăit în diferite perioade. Shanidar 4 este individul care, cu zeci de mii de ani în urmă, a fost îngropat în poziție fetală și în preajma căruia cercetătorii au găsit o mare cantitate de polen, rămas de la florile depuse pe mormântul său. Până la această descoperire se credea că doar înaintașii noștri din specia Homo sapiens îi îngropau pe cei decedați și practicau ritualuri funerare, nu și oamenii de Neanderthal.

Pe măsură ce cunoștințele sporesc, se conturează o imagine mai umană, mai complexă și chiar un portret psihologic caracterizat de compasiune, pentru omul de Neandertal, care a trăit în Europa și Asia, în intervalul 230.000-29.000 î.e.n, dispărând din cauze misterioase.

Homo neanderthalensis

neandertalieni

Neanderthal

Surse: www.ancient-origins.net, www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Era omul de Neanderthal capabil de compasiune față de semenii săi aflați în neputință? Sau era doar o brută nepăsătoare?

  1. cetățeanul tulburat // 26 octombrie 2017 at 12:38 // Răspunde

    Eu unul nu cred această poveste, atâta timp cât ei au toate laboratoarele iar poporul planetar nu are acces la informații… pot spăla creierul cum doresc…

  2. Ceea ce desparte pe om de animal este inteligenta si ratiunea.Nu cred intr-o istorie veche a omului pe pamant,dar si chiar daca ar fi fost sa fie asa,erau foarte destepti.Nu se conduceau dupa instinct ca animalele.Stiau sa se fereasca sa nu isi rupa ligamentele,oasele,muschii…dar nu aveau google sa le spuna asta.Azi iti rupi ligamentele te duci la chirurg,ala ramanea schiop pe viata.Stiau sa-si vindece ranile cu plante,sa nu manance plante otravitoare,asta denota inteligenta.Azi locul inteligentei este luat de idiotenie,si a sti mai multe de pe google nu inseamna a fi inteligent,inseamna a fi mai informat,atata tot.America plina de idioti importa creiere din India unde oamenii nu au fost infectati de obezitate si entertainment.Dar si India o sa ajunga plina de obezi si idioti,este chestiune de timp.Involuam.Oamenii din vechime erau mai inteligenti.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii