Noutăți

Enigma Coloanei Infinitului – un scurtmetraj de Daniel Roxin

 •  
 •  
 •  

O țară de o frumusețe rară, cu tradiții pierdute în negura timpului, România este încărcată de taine. Oare câte dintre secretele acestor pământuri i se revelaseră și lui Brâncuși?

Răspunzându-i Creatorului, care l-a făcut pe om din țărână, Constantin Brâncuși a muncit din răsputeri pentru a descoperi esența lucrurilor, suflul de viață ascuns în pântecele materiei.

Căutările lui l-au dus, în mod implacabil, către tradițiile românilor, către simbolurile milenare păstrate de un popor cu rădăcinile în Munții Carpați. Puțini știu că semnificațiile Coloanei Infinitului ar trebui căutate cu mult timp înainte de geto-daci…

E uimitor să descoperim că tradiția precreștină a stâlpului funerar care a inspirat Coloana Infinitului, încă se păstrează vie în Transilvania, după mii de ani. Forța tradiției face ca astăzi, să descoperim în cimitirul creștin ortodox al satului Loman din județul Alba, peste 50 de stâlpi funerari cu origini precreștine. Ceea ce surpinde cel mai mult este faptul că există morminte fără cruci, doar cu stâlpi funerari, și că familiile de aici păstrează și acum această tradiție de înmormântare.

Printre stâlpii funerari pe care i-am cercetat în cimitirul din satul Loman am descoperit cu uimire unul aproape identic cu opera lui Brâncuși. Să se fi inspirat marele sculptor și de aici, după cum spun oamenii locului?

Înălțându-se spre cer, ca o scară pentru sufletul plecat din această lume, stâlpul funerar, transformat de Brâncuși în Coloană a Infinitului, ne vorbește despre veșnicia sufletului, cea în care au crezut și geto-dacii!

Vizionare cu folos! (Scurtmetrajul a fost premiat de Uniunea Ziariștilor din România, în 2016, cu Premiul I pentru producții de televiziune)

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Enigma Coloanei Infinitului – un scurtmetraj de Daniel Roxin

 1. Impresionant.Felicitari, d-le Roxin!

 2. Într-un loc drag, în care credinţa se împleteşte cu istoria veche, departe de Alba sau Târgu-Jiu, am întâlnit acele simboluri într-o construcţie uimitoare. Nu ştiu dacă a fost vorba de har sau meşterul zidar, cunoscând rostul formelor, a ştiut zidi un leagăn al sunetului între scările vieţii. La început – în culori ce trimiteau gândul spre înălţimi solare, acum clopotniţa e albă, iar ochii vizitatorilor alunecă pe lângă ea, căutând lacomi biserica. Dar e o prezenţă. Cât de veche e, cine e arhitectul, cine a ales culorile? Clopotniţa de la Drăgănescu, studiată, poate ajuta la descifrarea acelor simboluri.

  https://cuvintecezidesc.wordpress.com/biserica-draganescu/biserica-draganescu-dxn-28/

 3. Frumos ca ati abordat acest subiect, dar cred ca sunt mult mai multe de spus despre simbolul infinitului. Acesta mai apare si la celti si la daci si in floarea vietii, plus ca si spirala ADN seamana cu simbolul infinitului si chiar si universurile. Poate pe viitor veti face un documentar mai lung pe acest subiect. Poate veti prezenta mai mult simbolistica lui Brancusi folosita in sculpturi.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii