Noutăți

Doi dintre sateliții lui Uranus vor intra în coliziune. Orbitele celor două luni se află, deja, foarte aproape, una de cealaltă!

Așa cum arată popularmechanics.com, oamenii de știință care au studiat prea puțin cunoscuții sateliți ai planetei Uranus au sesizat că doi dintre aceștia se deplasează pe orbite neobișnuite. Orbita pe care o urmează nu este circulară sau eliptică, ca în cazul altor sateliți ai sistemului solar. Forțele gravitaționale îi fac pe cei doi sateliți să urmeze o traiectorie atipică.

Cei doi sateliți poartă numele de Cressida și Desdemona și, după cum au constatat oamenii de știință de la Universitatea din Idaho și Colegiul Wellesley, ei vor continua să se apropie și vor intra în coliziune într-un viitor nu foarte îndepărtat, din perspectivă cosmică.

Din punct de vedere al masei, Uranus este a patra planetă din sistemul nostru solar și pe lângă sistemul său de inele, planeta prezintă și un număr mare de sateliți naturali, 27 la număr, printre care Desdemona și Cressida. Sateliții lui Uranus au putut fi contabilizați datorită misiunii Voyager 2, în 1986.

b

 

Numele satelitului Cressida provine de la un personaj dintr-o piesă a lui Shakespeare – „Troilus și Cressida”. Jocul complex al forțelor gravitaționale face ca dansul Desdemonei (luna numită astfel după alt personaj shakesperian) și Cressidei să fie unul tot mai strâns iar deznodământul acestei apropieri este previzibil. În prezent, spun oamenii de știință, orbitele celor doi sateliți ai lui Uranus se află la doar 900 de kilometri, una de celălaltă, ceea ce, la scală cosmică, este foarte puțin.

Un aspect mai puțin obișnuit și demn de menționat este că deși astronomii cunosc, deja, viitorul Desdemodei și al Cressidei (distrugerea reciprocă), acesta este aproape singurul lucru pe care ei îl știu, momentan, despre aceste două corpuri cerești. Cercetările viitoare vor aduce, negreșit, date suplimentare, referitoare la Uranus și neobișnuiții săi sateliți! c

Sursa: www.popularmechanics.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Doi dintre sateliții lui Uranus vor intra în coliziune. Orbitele celor două luni se află, deja, foarte aproape, una de cealaltă!

  1. Daca se ciocnesc si fac meteoriti peste tot,pe urma o bucatica de meteorit ii spune in engleza la cealalta: am spart Uranus!

  2. Si marmota invelea ciocolata

  3. Doar pe tine te cred liviu. Cand ma scarpin simultan la fund si la cap numa la tine ma gandesc.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii