AIM radionica curs online

Noutăți

Document desecretizat de CIA: Ce s-ar fi întâmplat dacă Ceaușescu ar fi fost înlăturat în 1983 printr-un complot și cine ar fi putut prelua puterea

Un document CIA din 22 decembrie 1983, descretizat de agenția americană de spionaj, arată preocuparea Washingtonului pentru perspectiva înlăturării de la putere a dictatorului român, Nicolae Ceaușescu.

Este vorba despre o analiză complexă, legată de puterea pe care o deținea Ceaușescu, dar și despre ce ar fi însemnat o ”mișcare” împotriva sa, care ar fi venit ”cel mai probabil” din partea cercului său restrâns de putere.

Dacă o mișcare împotriva lui Ceaușescu s-ar înfiripa, ar veni cel mai probabil de la indivizi din cercul său restrâns. Pentru a reuși, ar fi nevoie în mod sigur de sprijinul, dacă nu de conducerea, acelor indivizi care au responsabilitatea serviciilor de securitate și militare.

Din cauza precauțiilor lui Ceaușescu, complotiștii ar trebui să lucreze în mare secret. Prin urmare, nu e imposibil să nu primim nici o avertizare, decât în cazul în care eforturile lor ar fi însoțite de o mare tulburare în țară”, se arată în documentul consultat de G4Media.

Documentul se ocupă și de un posibil scenariu post-Ceaușescu.

Analiștii anului 1983 ai CIA considerau că Ceaușescu ar fi fost succedat cel mai probabil de o conducere colectivă și că noii lideri ar fi încercat să-și cumpere timp prin promisiuni adresate populației cu privire la ”un climat politic mai uman” și cu o strategie economică mai orientată spre consum.

Dincolo de asta, americanii aveau rețineri puternice cu privire la faptul că ”noul leadership” de la București s-ar fi îndepărtat semnificativ de principiile marxist-leniniste.

Totodată, CIA analiza și impactul asupra politicii externe a României, în contextul scenariului amintit.

Noii lideri ar fi menținut independența afișată de Ceaușescu și susținută de majoritatea românilor, dar, din cauza condițiilor economice și a propriei slăbiciuni politice, aceștia ar fi putut să adopte o linie mai vizibil pro-sovietică pe subiectele de interes internațional și o poziție mai cooperantă în interiorul Pactului de la Varșovia.

Asta și pentru că ”interesul primar al URSS în România este să continue regimul comunist”, considerau americanii.

Citește mai  mult: g4media


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii