Noutăți

Departamentul de Apărare al SUA a creat un dispozitiv special care este capabil să mărească viteza cu care creierul uman învață, cu până la 40%

O echipă internațională de oameni de știință a creat un dispozitiv care stimulează funcția cognitivă a creierului. În testele efectuate asupra macacilor, dispozitivul a mărit viteza de învățare/memorare a maimuțelor cu până la 40%. Cercetătorii din cadrul laboratoarelor HRL din California, Universitatea McGill din Montreal și Soterix Medical din New York au testat dispozitivul pe macaci și au observat o creștere substanțială a capacității maimuțelor de a efectua rapid anumite sarcini.

Maimuțele au avut ca sarcină asocierea dintre un stimul vizual și locul în care vor găsi o răsplată pentru îndeplinirea misiunii. Fără dispozitivul de stimulare cognitivă, macacii au avut nevoie de 22 de încercări pentru a învăța procesul prin care ajungeau să se bucure de recompensă. Cu ajutorul dispozitivului, macacii au memorat locul în care se găsește recompensa doar din 12 încercări. Și nu doar asta, viteza de reacție la stimul a crescut, în momentul inițial având nevoie de 15 secunde pentru a face asocierea, ulterior de doar 2 secunde.

Capacitatea de a crește funcția creierului aproape instantaneu este, fără îndoială, un lucru extrem de util, motiv pentru care cercetările și dezvoltarea dispozitviului au fost finanțate de către DARPA, Departamentul de Apărare al SUA. În plus față de acest dispozitiv finanțat de DARPA, cercetătorii de la Universitatea din Boston și-au dezvoltat propria metodă non-invazivă pentru îmbunătățirea procesului de învățare folosind stimularea de înaltă definiție transcraniană alternativă (HD-tACS). Cu toate acestea, cercetătorii DARPA susțin că dispozitivul finanțat de departament este mult mai performant, ceea ce îl poate face mai atrăgător pentru cercetare și dezvoltare decât alte tehnologii similare.

Indiferent ce entitate comercială sau militară va ieși pe piața cu un astfel de dispozitiv, cercetătorii sunt siguri că în maxim 10 ani de zile omenirea va ajunge să aibă acces la această tehnologie care, până de curând, era doar un subiect al literaturii sci-fi.

sursa: https://futurism.com/darpas-new-brain-device-increases-learning-speed-by-40/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii