AIM radionica curs online

Noutăți

Studii științifice: folosirea zilnică a săpunurilor antibacteriene poate face mai mult rău decât bine

Deşi utilizarea săpunurilor antibacteriene este benefică în anumite situaţii, folosirea zilnică pare a ne face mai mult rău decât bine. Aceasta este concluzia generală a un număr tot mai mare de studii de specialitate. Inclusiv Agenţia americană pentru siguranţa medicamentelor şi alimentelor (FDA) începe să pună mai multe întrebări producătorilor cu privire la produsele comercializate, eficiența acestor săpunuri fiind atent monitorizată în mai multe state din SUA. Unii cercetători cred că utilizarea lor contribuie la apariția unor „superbacterii”. Cu alte cuvinte, substanțele chimice din produsele antibacteriene fac ca bacteriile să devină și mai rezistente în timp.

Un studiu prezentat la începutul acestei luni de către Societatea de Endocrinologie din SUA demonstrează faptul că expunerea la substanța triclorcarban, un produs chimic frecvent întâlnit în săpunurile antimicrobiene, poate duce la perturbarea sistemului endocrin. De asemenea, suspiciuni planează și asupra triclosan, un alt antimicrobian utilizat pe scară largă în săpunuri dar și în multe alte produse, de la șampoane la produse cosmetice. Un studiu din 2014 a constatat faptul că expunerea la triclosan ne face mult mai vulnerabili în fata bacteriilor dăunătoare organismului uman, numite Staphylococcus.

Studiile cu un impact negativ asupra acestor produse nu se opresc aici. Cei de la Marquette University din Milwaukee, Wisconsin , au constatat că atât Triclosan cât și Triclocarban interferează cu comunitățile microbiene, „încurajând” bacteriile să devină mai rezistente la medicamente.

FDA a anunțat că va lua o hotărâre finală în ceea ce privește aceste substanțe antimicrobiene în luna septembrie. Totuși, dacă ele vor fi interzise, acest lucru se va întâmpla, cel puțin pentru început, doar pe teritoriul Statelor Unite, acolo unde FDA acționează în mod legal.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii