Noutăți

DEZVĂLUIRI: Acordul Bonn-Budapesta (19-23 august 1989) prin care Germania se angaja să spijine unirea TRANSILVANIEI cu… UNGARIA

 •  
 •  
 •  

Articol preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul LUPUL DACIC, deschis în Centrul Vechi al Bucureștiului, pe strada Smârdan nr 28): În vara anului 1989, Republica Federală Germania finalizase în mare înţelegerile cu Uniunea Sovietică şi cu S.U.A., privitoare la unificarea ţării. Franţa şi Marea Britanie au încercat să se opună acestui proiect. În cadrul întâlnirii dintre preşedintele Franţei, Francois Mitterand şi cel al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, de la Kiev, din 6 decembrie 1989, a cărei stenogramă a fost dată publicităţii, Mitterand a arătat pericolul refacerii puterii Germaniei şi a exercitării unui control al ei asupra întregului centru al Europei. El l-a rugat pe Gorbaciov să nu sprijine proiectul german de reunificare, promiţând în schimb accesul Moscovei la fonduri mari prin Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Franţa şi Marea Britanie invocau şi necesitatea menţinerii Germaniei divizată pentru a nu-i crea probleme lui Gorbaciov, sprijinitorul politicii Occidentului, în faţa acuzaţiilor pe care i le aduceau grupările politico-militare şi de informaţii conservatoare de la Moscova, nemulţumite de faptul că preşedintele sovietic sprijinea promovarea intereselor occidentale. Pentru a-l sprijini pe Mihail Gorbaciov, Marea Britanie şi Franţa au sprijinit regimurile politice pro-sovietice din centrul şi estul Europei, cum a fost şi cazul sprijinirii grupării Iliescu-Militaru-Brucan de la Bucureşti.

Unii lideri din Republica Democrată Germană nu s-au împăcat uşor cu ideea dispariţiei Germaniei comuniste, mai ales şefii Partidului Comunist, Erich Honeker (deloc) şi unii lideri ai Stasi, ca generalii Erich Mielke și Markus Wolff (greu). Era necesară o acţiune populară de anvergură care să îi convingă pe comuniştii radicali să accepte mersul evenimentelor spre reunificarea paşnică a ţării. Guvernul vest-german a conceput un plan de trecere în masă a unor cetăţeni din Germania de Est în cea de Vest. Pentru aceasta, cancelarul Helmuth Kohl s-a deplasat la Budapesta, în perioada 23-25 august 1989 şi a încheiat Acordul Bonn-Budapesta privitor la angajamentele de sprijin al Ungariei pentru reunificarea Germaniei şi al guvernului de la Bonn pentru reunificarea Ungariei cu Transilvania.

Anterior, se purtaseră discuţii  intense, încheiate în jurul lui 19 august 1989. Prin acordul încheiat, Ungaria se angaja să deschidă graniţa cu Austria, permiţând est-germanilor, care intrau cu zecile de mii ca turişti în Ungaria, să treacă în vest. În schimb, Germania s-a angajat să sprijine Ungaria în eforturile ei de a recupera Transilvania. Încurajarea germană şi siguranţa guvernului maghiar legat de interesul Uniunii Sovietice pentru destabilizarea României, a determinat Budapesta să se implice din plin în acţiunile din România, din decembrie 1989, alături de serviciile secrete ale altor state.

De altfel, Uniunea Sovietică demarase cu decenii în urmă, din 1969, pregătirile în vederea schimbării regimului ceauşist de la Bucureşti, aşteptând doar condiţii prielnice şi motivaţii solide. Printr-un document al serviciului vest-german de informaţii, B.N.D., emis în anul 1973, guvernul de la Bonn era informat că ministrul sovietic al Apărării, mareşalul Andrei Greciko a afirmat într-o convorbire cu Erich Honeker că „într-o perspectivă mai lungă, lucrurile nu mai pot continua astfel cu România”. Serviciile sovietice de securitate şi informaţii creaseră o unitate specială care sprijinea din umbră organizaţiile revizioniste maghiare din emigraţie, care revendicau Transilvania cu glas tare.

De asemenea, sovieticii au catalizat revendicările bulgarilor faţă de sudul Dobrogei. În iunie 1971, cu ocazia vizitei în China, Nicolae Ceauşescu a fost informat de preşedintele Mao şi de premierul Ciu En Lai că Moscova acţionează împotriva României mai ales prin agentura compusă din personalităţile politice, informative şi militare care făcuseră studiile în U.R.S.S. şi slujeau în continuare internaţionalismul comunist, în general şi Uniunea Sovietică, în special.

În cursul revoltei populare şi al loviturii de stat din România (decembrie 1989), Ungaria a fost implicată direct în destabilizarea României, iar acţiunile diversioniste s-au desfăşurat în formele cele mai violente în Transilvania, mai ales de-a lungul unui aliniament de frontieră a provinciei istorice (Timişoara, Arad, Cugir, Sibiu, Braşov, Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc şi altele).

Prof. univ. dr. Corvin Lupu

Nota noastră: din fericire, planul de dstabilizare nu a reușit. Totuși, a existat un preț uriaș: acceptarea devalizării țării în favoarea corporațiilor străine, distrugerea economiei și transformarea României într-o piață de desfacere. Dincolo de asta, planul dezmembrării țării noastre continuă și acum. Vom fi în stare să gestionăm noile provocări?

certitudinea 6

Căutați nr 6 al ziarului CERTITUDINEA în toate chioșcurile de ziare din țară și la magazinul LUPUL DACIC din Centrul Vechi al Bucureștiului, pe strada Smârdan nr 28


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

14 Comments on DEZVĂLUIRI: Acordul Bonn-Budapesta (19-23 august 1989) prin care Germania se angaja să spijine unirea TRANSILVANIEI cu… UNGARIA

 1. mar c s-a zis: “poporul roman este cel mai reactionar popor din lume si de aceea trebuie distrus”.

  Pesemne ca ori cunostea el foarte bine poporul roman ori stia foarte bine istoria acestuia din stravechime si pana la data respectiva (pe care noua ne-au prezentat-o falsificata).
  Sau poate… si una si alta?

 2. Indigenii Europeni – Getii D-acia din Omenia (r-Omenia) adica Adevaratele Radacini Europene trebuiesc distruse in favoarea unor invadatori turco-mongoli (ungurii-non-europeni). Dar si in celelalte Tari Europene chiar si in Germania, Suedia si Franta se duce o lupta subversiva de deznationalizare, destabilizare econimica si socio-politica tot din anii 1989.
  Omenia noastra ne va readuce, Unirea, onoarea si prosperitatea!
  FRUNTEA SUS! Ungurii n-au interes sa ia Transilvania cu 5 milioane de romani care vor cere autonomie pe criterii etnice

 3. Le-am tras-o nemtilor si austro-ungarilor de s-au desfiintat, si o sa le-o mai tragem daca nu se potolesc.

  In WWI dupa victoriile de la Marasti Marasesti si Oitua , Germania a fost infranta iar imperiul Austro-Ungar s-a destramat.
  In WWII datorita magariilor nemtilor de rupere a Romaniei prin Dictatul de la Viena si Pactul Ribentrop-Molotov, Romania a intors armele impotriva Germaniei (Antonescu i-a spus lui Hitler de la inceput ca el va lupta pentru eliberarea teritoriilor romanesti chiar si impotriva germanilor ).
  Asta a dus la scurtatarea razboiului cu 6 luni, astfel ca nemtii nu au mai avut timp sa-si dezvolte armele neconventionale, printre care bomba atomica si rachetele de croaziera si de aici infrangerea ‘imperiului de 1000 de ani , al treilea Reich’.

 4. Prin ce acte puteti dovedi ca Germania se angajase in sprijinul ruperii tarii?

 5. Nilă, trebuie să-i crezi pe cuvânt.

 6. Astazi, in orice moment putem pierde Transilvania, tinanad cont de ce Iude conduc tara, pardon, Colonia . Pana la urma nici nu trebuie razboi pt asta, caci daca stapanii externi ai Coloniei vor zice: bai mamaligarilor, ia dati voi Transilvania Ungariei, caci trebuie sa faceti o “regionalizare”, cozile lor de topor de la conducerea Romaniei se vor conforma imediat, caci lor intotdeauna le trebuie un cur extern de lins.

 7. Nu cred că trebuie să-i acordăm credit sută la sută lui Corvin Lupu.

 8. Asa , poate, aveam si noi mai multe autostrăzi si aveam si noi o economie mai puternică , bineînțeles, fără atîta corupție

 9. RUSINE-RUSINE_RUSINE! chiar sa se scrie desprre ascest subiect! Istoria veche a romanilor si ungurilor este bine stiuta si scrisa in multe, carti, tgratate, etc,etc,etc. Vor ca “opinca” romanesca sa se opreasca din nou la Poartile Budapestei ? Asta a avut loc Nu Asa De Mult in Urma…s-a uitat????
  S-a publicat, sau sa se vizioneze Filmul Sissy! (unde se descrie cum s-a format Ungasria asa zisa Cea Mare! (bal mascat simulta palinca bauta de grofi unguri la Vienna, apoi nunta….!); De ce nu cer sa se uneasca cu Vienna din nou? Le uram drum bun la Vienna!

 10. Eu cred altceva,totul este un joc al unor asa zisi mici nobili europeni care cred ca in sec 21 vor crea a doua america ,lucru imposibil de facut dupa brexit,,se scot castane din foc cu mana statelor est europene de vazut razboiul de independenta american,est europenii sunt sclavii negrii,iar restul elita,in aceasta conjuctura putem spune ca UE sprijina coruptia din estul europei macar pt simplu fapt ca ceilanti se imbogatesc si nu au propleme cu propile popoare,asa ca viitorul ne va arata lucruri de care ne vom ingrozi

 11. Liviu Druhora // 23 august 2018 at 12:06 // Răspunde

  Romania- o oaza de latinitate, intr-un camp minat!
  Singura sansa de supravietuire : unirea tuturor romanilor si respectul reciproc; modificarea sist. de educatie, sanatate si o justitie DREAPTA!
  Mulți dintre noi, în loc să facem binele aici, la noi, prin profesionalism, prin zbateri continue, prin luptă, ne ducem pe alte meridiane și ne punem experiența în slujba altor „uniri” și a altor „patrii”.
  identitatea românească este felul de a te simți român, iar această simțire vine prin limbă, credință, origine, nume, tradiție, obicei, strai, pământ și cer etc. Avem nevoie de identitate națională ca să nu fim ai nimănui.
  Am întâlnit mereu intelectuali străini care să vorbească despre identitatea proprie, care să critice „naționalismul” altora, dar nu am întâlnit niciodată polonezi, unguri, americani, francezi ori germani care să se critice pe sine în felul în care o fac românii. În rest, identitatea popoarelor este o realitate foarte puternică astăzi, chiar și atunci când acest lucru este negat sau nu este recunoscut pe față.
  Pentru că nu am fost în rând cu marile puteri și nici nu am gustat din sentimentul elitei, ne-am lăsat ușor amăgiți și ne-am dezgustat de noi înșine. A respinge țara înseamnă a te respinge pe tine, pentru că ce este țara fără oameni, fără români?
  Or, noi nu găsim nimic mai bun să facem decât să hulim România așa de mult cum nici un inamic străin nu reușește! Firește, ne apucă uneori remușcările și dorul, ne ceartă parcă părinții și bunicii deveniți țărână, ne mustră icoanele din „casa dinainte” sau de pe tâmpla bisericii, dar ne „revenim” repede și nu facem nimic ca să îndreptăm situația.
  Dimpotrivă, în loc să ne purtăm crucea și să spunem străinilor cine suntem și de ce vorbim românește, de ce credem în Dumnezeu colindând și de ce mai strângem fânul doinind, ne declarăm altceva decât români și trecem mai departe. Sunt neamuri mult mai oropsite și mai umilite de soartă decât al nostru, dar nu-și declină identitatea, originea, tradiția.
  „POPOARELE CARE NU SUNT BINE CONDUSE PIER ÎNCET”
  Din : Autor : Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop,
  Președintele Academiei Române

 12. Cine si de ce are interesul sa ,,dezbine poporul roman ,, in afara de spurcatii de huni ?? Asemenea zvonuri au fost imediat dupa Trianon, si vor mai fi cat ,le permitem Poporul roman a fost si este un popor ,docil rabdator la toate amenintarile si obrazniciile strainilor ,dar pana la unn anumit nivel. Faptul ca guvernantii le-au oferit prea multe facilitati si drepturi ungurilor , ei acum drept ,,recunostinta , rascolesc trecutul .

 13. Hai sa facem un calcul daca tot vorbim despre asta , populatia Ungariei in 2019 era 9.773 million , populatia Transilvaniei in 2011 (atunci era ultimul recensamant) era 6.789 million, au trecut 8 ani, oamenii din Romania au plecat masiv , deci se poate estima vreo 900 de mii de pers cu care suntem mai putin din Transilvania , cresterea populatiei e in minus din pacate mai multi moare decat se naste din pacate, tara se inbatraneste … hai sa facem un calcul atunci: 6.789.000- 900.000= 5.889.000 din care vreo 1 million 200 de mi sint unguri, hai sa facem calculul 5.889.000 – 1.200.000 , ramane 4.689.000 , ca sa intelegem cati romani sint in Transilvania… daca calculam ca va alipi Transilvania la unguri atunci 9.773.000(populatia Ungariei + 1.200.000(unguri din Transilvania) = 10.973.000 erau ungurii din tara Ungariei , sa rotunjim ca e mai usor ca sa intelegem:) aproae 11 million contra 4 miliione 800 de mi cam putin, si sincer romanii din Ardeal daca se intample asta din pacate o sa emigreze in ce ramana din Romania , minim vreo 300 – 500 de mii dar cred ca mai multi si un million poate, deci pondere romanii din Transilvania va mai scadea…si care inca au ramas in Transilvania o sa pleaca in strainatate sa lucreze maideparte , deci sincer nu prea avem un viitor bun, mai ales ca ungurii sincer vei facea tot ca sa dizolve cat mai repede romanii, cu casatorii mixte etc … la scoala va obliga sa invatam maghiara etc…. ,deci sa nu credem ca sintem asa de multi ca pentru Ungaria nu merita sa alipeasca la ei Transilvania…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii