Noutăți

Dealurile gravitaționale: Bizarele locuri de pe Pământ unde lucrurile par să… cadă la deal și nu la vale. VIDEO

Cunoscute sub numele de dealuri gravitaționale, aceste fenomene naturale bizare pot fi experimentate în anumite locuri. Dacă vă aflați într-o mașină în punctul mort, veți observa cum aceasta va rula singură în marșarier, cu spatele în pantă….

Deși aceste locuri precum Confusion Hill din California si Magnetic Hill din Canada sunt sursă pentru diferite teorii care vorbesc despre magneți uriași îngropați în pământ sau locuri blestemate de diavol, lumea științifică are o altă explicație pentru această anomalie.

car-hill

Ei bine, potrivit oamenilor de știință, aceste locuri nu conțin nicio anomalie a naturii. Fenomenul de urcare la deal ar fi, de fapt, o iluzie optică, una extrem de bună dacă ne este imposibil să o deslușim cu vederea noastră la fața locului și avem nevoie de echipamente topografice profesionale.

Indicatorii unui marker GPS pot măsura diferența dintre vârful pantei și baza acesteia, iar rezultatul este cu opus celui pe care îl percepem noi cu ochii. Când ne aflăm la baza acestui deal, de fapt suntem în vârful său.

Potrivit celor de la sciencealert.com, totul ține de linia orizontului. În cele mai multe cazuri aceasta este obturată în cazul “dealurilor gravitaționale”, ceea ce înseamnă că nu poate fi luată ca punct de referință clar și nu putem avea o percepție corectă a reliefului.

Un studiu anterior a concluzionat faptul că lipsa orizontului ne poate afecta perspectiva vizuală. Cercetătorii de la Universitățile Padova și Pavia au construit modele ale unor dealuri gravitaționale și le-au cerut voluntarilor să le privească printr-un orificiu. Apoi, au modificat orizontul pentru a testa reacția lor. S-a descoperit faptul că fără un orizont în fața noastră, natura ne poate juca feste.

Așa să fie, oare?

ball-hill

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Dealurile gravitaționale: Bizarele locuri de pe Pământ unde lucrurile par să… cadă la deal și nu la vale. VIDEO

  1. Demonstratia asta stiintifica e ca si demonstratia cu “un castravete domnule”. Am fost intr-o astfel de zona. Nu are nimic de-a face cu orizontul dar daca faci “cercetarea stiintifica” cu “aparate gravitationale cu bula de aer” e normal ca in varful dealului sa-ti arate ca esti in vale. Gravitatia anormala actioneaza si asupra aparatelor de masura … gravitationale. Normal ca nu numai bila “merge la deal” ci si apa/bula de aer din aparatele de masura. Inca nu stim ce inseamna aceste manifestari dar nu pot decat sa constat o crestere a nr de zone anormale. Adica zone care pana mai ieri nu erau cunoscute ca “facand bila sa urce la deal” apar acum in aceasta sfera de cunoastere. DE CE… Cred ca nu avem curajul sa spune ca NU STIM inca.

  2. Buna ziua, asa ceva se intampla pe drumul E574 intre Onesti si Bacau. Desi masina ar trebuie sa coboare, fiind pe un deal, ea urca dealul (trebuie lasata pe liber:D). Daca aveti drum prin zona, incercati:) . O zi frumoasa.

  3. Deci , după explicația oamenilor de știință , când vedem ca lucrurile coboară la vale cum e normal , e posibil sa avem o iluzie optica , dacă nu ne-am ales bine linia orizontului.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii