Noutăți

De necrezut! Zilele devin din tot mai lungi. Peste o vreme ziua va avea 25 de ore. Care este explicația?

Celor mai mulți dintre noi zilele li se par prea scurte iar timpul li se pare că trece mult prea iute. În acest context, unii vor recepta cu mirare vestea că, de fapt, zilele vor deveni tot mai lungi, depășind durata actuală de 24 de ore (mai exact 23 ore, 56 minute și 4 secunde). Zilele se lungesc extrem de încet, dar sigur. Oamenii de știință spun că peste 200.000.000 de ani zilele vor fi mai lungi decât astăzi, cu o oră.

3

Și, tot ei, ne mai spun că fenomenul acesta se petrece din cauza încetinirii mișcării de rotație a Pământului. La rândul ei, viteza de rotație se reduce din cauza… mărilor și oceanelor. Diferențele în sens crescător între duratele zilelor deja au fost calculate, fiind de 1,8 miimi de secundă la un secol. Prin cumularea acestor mici creșteri, care apar la fiecare sută de ani, zilele vor deveni din ce în ce mai mari.

Ce legătură au mările și oceanele cu modificarea în sens crescător a lungimii zilelor? Efectul de diminuare a vitezei de rotație a Pământului (cea care provoacă mărirea duratei zilelor) este pus, în principal, pe seama mareelor. Mareele apar prin intervenția forței de atracție a Lunii și produc fluxul (creșterea nivelului) și refluxul (scăderea) nivelului mărilor și oceanelor. Atunci când apele oceanelor și ale mărilor sunt în creștere, sub efectul forței de atracție a Lunii, are loc o frânare a mișcării de rotație a Terrei.

a

Pentru a realiza calculul din care a rezultat în ce măsură va încetini viteza de rotație a Pământului și în ce măsură va spori durata unei zile de la un veac la altul, cercetătorii de la Universitatea din Durham au analizat eclipsele și alte evenimente cosmice care au survenit de la 720 î.e.n. până în anul 2015, lucru care a fost posibil din pricină că multe dintre popoarele antice consemnau cu sfințenie astfel de evenimente în scrierile lor. Oamenii de știință care au condus studiul spun că înregistrările cele mai vechi au fost găsite în tăblițele de lut gravate cu scriere cuneiformă din Babilon, precum și în textele antice grecești ori chinezești.

2

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.dailymail.co.uk

Imagini: pics-about-space.com, www.latimes.com, www.lunarland.com, deviantart.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on De necrezut! Zilele devin din tot mai lungi. Peste o vreme ziua va avea 25 de ore. Care este explicația?

 1. O sa trebuiasca sa aruncam ceasurile sa cumparam altele cu 25 de ore pe cadran. Naspa de tot.

 2. Accei oamenii de stiinta se inseala pentru ca pornesc de la premize gresite. Sau o fac special pentru a ne induce pe noi in eroare.

  Durata zilei creste datorita faptului ca Pamantul creste in volum respectiv in circumferinta, ceea ce, logic, ne da ca soarele rasare un pic mai devreme si apune un pic mai tarziu. Vedeti teoria Pamantului in expansiune, teorie veche de vreo 50-60 de ani.

  Prof. Dr. Konstantin Meyl zice:
  https://www.youtube.com/watch?v=S4WetyROVvk

  Si nu numai el.
  Si uite asa se explica multe.

 3. Imi pare rau sa spun asta dar a fost o decizie tare proasta sa pui acest articol pe site, cand se stie de decenii ca rotatia Terrei incetineste de la an la an cu cateva nanosecunde si asta o stii daca te uiti la documentare! Si totusi ca vine vorba de ce nu se vorbeste despre faptul ca Luna se indeparteaza de pamant cu 4 cm pe an asa ca pe viitor, iar cam peste cateva milioane de ani nu vor mai fi eclipse de soare! Oare de ce se promoveaza un articol de doi lei atat de mult! S-a facut din tantar armasar!

 4. Nu,nu este de doi lei!Da,ai dreptate!Tlenuletu’s-a pus de foarte mult timp in miscare si noi nu prea mai avem timp.Doar nu crede-ti, ca prin spatiu puteti circula intr-un lighean din tabla.Prin spatiu ,ca prin spatiu.Desi ziua creste(natural!!),timpul nostru se comprima.Citeva milioane de ani!Probabi; citeva minute la un moment dat!Timpul nu este al nostru,il imprumutam,cu valori diferite, in functie de….paleo-astronautica,fizica ,matematica,religia,documentarele(de ce nu?);si toate acestea luate separat,par mai degraba doar un showbizzzz!

 5. …hm! peste 200 000 000 ani! nu va mai exista nimic ce sa ateste ca au existat vreodata oameni in acest sistem solar daramite…!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii