Noutăți

De ce este roșu costumul lui Moș Crăciun?

 •  
 •  
 •  

Artistul de origine germană Thomas Nast este creditat ca cel care a creat imaginea lui Moș Crăciun. Totul s-a întâmplat în jurul anului 1865 când artistul a publicat desenul, pentru prima dată, în revista Harper’s Weekly. Ilustrația urează “Un Crăciun fericit pentru toți” și conține un portret pe care toți îl recunoaștem astăzi: Moș Crăciun. Desenul conține și alte imagini mici care arată tradițiile de Crăciun din anii 1860.

Minolta DSCilustrație de Thomas Nast

În anii 1860-1880, artistul american de origine poloneză Louis Prang este cel care realizează primele felicitări cu Moș Crăciun. Lui i se datorează, într-un fel, obiceiul de a trimite felicitări de Crăciun rudelor și prietenilor.

7366053_origilustrație de Louis Prang

Moș Crăciun a fost prezentat de-alungul timpului în haine de culori diferite: verde, violet, albastru deschis, bleumarin, maro sau roșu. În unele ilustrații apare chiar în haine multicolore cu pantaloni albaștri, vestă de culoare galbenă și sacou de culoare roșie. În unele cazuri, el a purtat chiar și blană maro, neagră sau albă.

Pe cap a purtat fie o coroana de vâsc, o pălărie, mitra unui episcop sau o glugă. Pentru că legenda lui spune ca întră în casă pe coș, în unele ilsutrații hainele lui sunt murdare de funingine.

santas

d0da82c918bdd1ec62e699fe3144868cilustrație 1890

santa-1907ilustrație 1907

În jurul anului 1930, compania Coca-Cola a decis să folosească imaginea lui Moș Crăciun în campania sa de publicitate de iarnă. Au angajat un artist american de origine suedeză, Haddon Sundblom, care a ales culoarea oficială: roșu de coca cola și alb pentru a proiecta costumul lui Mos Crăciun: o tunică (mantie) roșie cu blăniță albă și cu o centură neagră. Când campania a fost dată publicului, imaginea lui Moș Crăciun într-o mantie roșie a devenit populară peste tot în lume. De atunci Moș Crăciun nu și-a mai schimbat costumul rămânând în imaginea tuturor….îmbrăcat în roșu.

santa-claus-arrivedtraducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: sonofthesouth.net, cocacola.uk, cardsbysally.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on De ce este roșu costumul lui Moș Crăciun?

 1. DOMNULE ROXIN
  UNUL DINTRE INVITATI A PROFITAT SI A FACUT NISTE COMENTARII NE LA LOCUL LOR FIIND SUB INFLUENTA …. PE ACEST WEB SITE.
  VA ROG SA PRIMITI SCUZELE DE RIGOARE.
  VA MULTUMESC

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii