Noutăți

De ce ciocolata le face rău câinilor, dar și altor animale?

  •  
  •  
  •  

Ciocolata conține un alcaloid numit „teobromină“. Teobromina stimulează sistemul nervos central, sistemul cardiovascular și provoacă o ușoară creștere a tensiunii arteriale. Acest alcaloid este prezent atât în ciocolată cât și în cafea sau în frunzele de ceai.

Câinii, dar și caii sau pisicile, nu pot metaboliza teobromina la fel de repede precum putem noi. Tocmai acest lucru face ca efectele descrise mai sus să se resimtă mult mai sever decât în cazul oamenilor, ele putând fi chiar fatale dacă consumul de ciocolată este ridicat. Cele mai întâlnite efecte secundare notabile ale concentrațiilor toxice de teobromină la câini includ: diaree, vărsături, urinare crescută, spasme musculare; gâfâit excesiv, comportament hiperactiv, deshidratare sau convulsii.

Deci, cât de multă ciocolată este prea multă pentru un câine? Acest lucru depinde de mărimea și vârsta câinelui, precum și de tipul de ciocolată consumat. Totuși medicii veterinari nu recomandă să le oferiți patrupedelor acest aliment fie și în cantități mici, prevenția fiind cea mai bună cale de a ne feri prietenii necuvântători de probleme de sănătate extrem de grave.

Dacă totuși câinele a mâncat ciocolată, până să ajungeți la un veterinar, încercați să găsiți o modalitate de a opri teobromina ajungă în fluxul sanguin. Cea mai bună metodă, susțin veterinarii, ar fi aceea ca patrupedul aflat într-o asemenea situație să mănânce o cantitate mică de cărbune activ. Acesta se leagă de teobromină și nu-i mai permite accesul în fluxul sanguin.

Ciocolata de culoare închisă conține până la 3-10 grame de teobromină pe kilogram, asta în timp ce ciocolata cu lapte conține numai 0,6-4 g pe kilogram. Alcaloidul este de culoare albă și este solubil numai în apă caldă.

sursa: todayifoundout.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii