Noutăți

De câte ore de somn avem nevoie, în funcție de vârstă? Ce declară medicii care au studiat acest lucru…

 •  
 •  
 •  

Mulți dintre noi ne băgăm la somn doar în momentul în care organismul nostru pur și simplu cedează. A ne odihni este ultima noastră grijă. Petrecem multe ore solicitante la birou, iar acest lucru amplifică stresul care mai apoi ne ține treji până târziu în noapte. Dar de câte ore de somn am avea nevoie cu adevărat? Potrivit celor de la independent.co.uk, cantitatea de somn de care avem nevoie variază de mai mulți factori, dintre care cel mai important fiind vârsta noastră.

Ana Noia, fiziolog la clinica de neurofiziologie din cadrul spitalului Cromwell a declarat pentru The Independent că orele de somn se schimbă odată cu înaintarea în vârstă Spre exemplu, bebelușii au nevoie de 16-18 ore pe zi, iar cei de până la vârsta de cinci ani ar trebui să doarmă intre 10-12 ore.

Adolescenții ar trebui să aibă un program de somn de cel puțin 8-10 ore pe noapte, lucru ce nu prea se întâmplă în cazul acestei categorii de vârstă. Începând de la  20 de ani, un somn odihnitor va fi cel cuprins între 7 și 9 ore. După 65 de ani, cantitatea de somn necesară organismului se reduce la 5-7 ore.

Avem nevoie ca ochii noștri să se odihnească pentru perioade diferite în funcție de schimbările complexe ale modului de funcționare a creierului nostru, a ritmului circadian, a factorilor de mediu și de muncă la care suntem expuși în diferite etape ale vieții noastre.

De exemplu, cei mici au nevoie de mai mult somn pentru că hormonul melatonină, care ne ajută să dormim, atinge apogeul la aproximativ șapte sau opt ani. Aceasta începe să scadă din adolescență până pe la vârsta de 70 de ani când dispare complet din corpul nostru.

În timpul somnului, hormonul care stimulează creșterea, reproducerea și regenerarea celulară este eliberat în organism. De aceea cei mici dorm atât de mult“, a declarat Ana Noia.

sursa:independent.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on De câte ore de somn avem nevoie, în funcție de vârstă? Ce declară medicii care au studiat acest lucru…

 1. Si femeile ar trebui sa doarma in jur de 10-12 ore pe zi, din cate am inteles, pentru a ramane tinere si frumoase. Asta pentru ca ele sunt mai sensibile si se consuma mai mult decat barbatii, de aceea au nevoie de mai mult timp pentru refacere.

  Asa ca domnilor, daca vreti sa aveti in preajma doamne si domnisoare frumoase, lasati-le sa doarma cat mai mult! Va implor!
  🙂

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii